Controversa din Odesa: Strada Eminescu, între „omagiul” ucrainenilor și nemulțumirea românilor din sudul Basarabiei

Publicat: 29 feb. 2024, 07:45, de Vasile Bahrim, în ACTUALITATE , ? cititori
Controversa din Odesa: Strada Eminescu, între

Într-un „gest de omagiere a moștenirii culturale românești”, autoritățile din Odesa au decis redenumirea unei străzi din oraş cu numele marelui poet român Mihai Eminescu.

Consiliul Local din Odesa a confirmat că o stradă din oraș va fi redenumită în onoarea lui Eminescu. Această decizie vine în contextul în care administrațiile din mai multe orașe ucrainene își propun să schimbe denumirile străzilor și piețelor asociate cu Rusia, ca parte a eforturilor de eliminare a influenței sovietice.

Ivan Liptuga, directorul Departamentului Cultural pentru Integrare Europeană, şi-a exprimat entuziasmul față de această decizie: „Sunt fericit să vă anunț acum acest lucru. Avem o cooperare foarte bună și suntem înfrățiți cu orașul Constanța. Pe viitor dorim să construim punți culturale, educative și economice între Odesa și Constanța.”

Cu toate acestea, decizia nu a fost primită cu aceeași căldură de toată comunitatea. Asociația Național-Culturală a Românilor „Basarabia” a exprimat nemulțumiri legate de alegerea străzii. Anatol Popescu, președinte, susține că dorințele comunității românești nu au fost respectate.

Anatol Popescu susține că autoritățile orașului Odesa nu țin cont de doleanțele românilor din sudul Basarabiei (din 1940, parte a Ucrainei) referitor la redenumirea unei străzi în cinstea poetului nostru național în centrul istoric al urbei și în concordanță cu prezența lui Mihai Eminescu la tratamentele din anul 1885, în actuala zonă veche a Odesei.

„Vom contesta decizia în perioada imediat următoare, considerând-o inadecvată. Noi am solicitat în mod expres conducerii orașului să opteze pentru o stradă-simbol din centrul vechi, legată de tratamentele poetului nostru la celebrul sanatoriu din secolul XIX, pe unde a apucat să se plimbe Eminescu, la 1885. Ei ne-au dat o ulicioară într-un cartier ce datează din anii 1960, greu accesibilă și fără nicio legătură cu zona veche.”, a spus Anatol Popescu.

In opinia acestuia, autorităţile ucrainene doar mimează respectul faţă de cultura română.

“Fără să fim anunțați, autoritățile au ales strada Molokova, situată la mai mulți kilometri depărtare de centrul vechi al orașului. De fapt, Mihai Eminescu a locuit la hotel Strasbourg, pe actuala stradă Katerininska”,  a adăugat acesta.