Covid-19: Cum se tratează Omicron la domiciliu? Răspunde medicul de familie Doina Mihăilă

Publicat: 18 ian. 2022, 09:00, de Puterea.ro, în News , ? cititori
Covid-19: Cum se tratează Omicron la domiciliu? Răspunde medicul de familie Doina Mihăilă
Dr. Doina Mihaila

Testare – Izolare – Medicul de familie. Sunt primii pași pe care îi facem în cazul unui rezultat pozitiv. Medicul de familie Doina Mihăilă recomandă testul PCR pentru confirmare. În caz de rezultat pozitiv, se procedează la izolare 7 zile dacă este o persoană vaccinată și 10 zile în cazul unui nevaccinat pentru protejarea celor din jur.  

În ambele situații trebuie anunțat și ținut legătura zilnic cu medicul de familie și persoana respectivă să rămână la domiciliu până la dispariția simptomelor ușoare: în specual, febră, dureri de cap, în gât.  

Medicul de familie este cel care stabilește tratamentul simptomatic în funcție de particularitățile fiecărei persoane: boli asociate, tratamente în curs, vârstă, dacă o femeie este însărcianată, alăptează etc.  

Nu folosiți antibiotice și antiinflamatoare fără recomandarea medicului de familie. SARS-COV-2 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca metodă de prevenire sau de tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

Medicul de familie Doina Mihăilă recomandă monitorizarea saturației (procentul de oxigen în sânge) și temperatura corpului de două ori pe zi. În general, după trei zile de antitermice, temperatura corpului trebuie să se normalizeze.

Dacă saturația depășește 94% sau febra cedează, dar după circa trei zile reapare, trebuie anunțat medicul de familie care va îndruma persoana respectivă la un centru de evaluare.

În această perioadă trebuie să consumăm suficiente lichide inclusiv ceaiuri, suc proaspăt de lămâie cu miere, să ne odihnim, să ne alimentăm echilibrat.  De asemenea, trebuie aerisită periodic locuința, să purtăm mască pentru a proteja persoanele din jur, de a nu interacționa cu acestea.