Covid-19 este o boală sistemică: afectează toate organele!

Publicat: 02 mart. 2022, 19:06, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Covid-19 este o boală sistemică: afectează toate organele!

SARS-COV-2 este un virus extrem de complex: total asimptomatic la unii, el poate provoca decesul altora. Inițial cantonat în zona căilor respiratorii, virusul a demonstrat, ulterior, că este dotat pentru a ataca mai multe organe.

Plămânii

SARS-COV-2 este capabil să pătrundă în celulele alveolelor pulmonare. Acestea sunt sediul schimburilor de gaze: intră oxigen în organism și iese dioxid de carbon. Prin atacul virusului se reduce aportul de oxigen în tot organismul. Simptomele asociate sunt tuse, febră și dificultăți de respirație.

Inima și vasele de sânge

SARS-COV-2 are capacitatea de a pătrude în celulele endoteliale via receptorul ACE-2 (enzima de conversie a angiotensinei-2). Aceste celulele căptușesc vasele de sânge și sunt implicate în controlul fluxului sanguin. Simptomele asociate sunt formarea de cheaguri de sânge și creșterea riscului de criză cardiacă. Un studiu a arătat că persoanele contaminate sunt cu 53% mai expuse riscului de criză cardiacă și cu 52% este mai mare pericolul de accident vascular cerebral, în anul următor infecției.

Creierul

S-au observat leziuni la nivelul creierului, deși mecanismele sunt încă puțin cunoscute. Un studiu vine cu dovezi potrivit cărora persoanele contaminate au un risc cu peste 40% mai mare de a suferi tulburări de depresie și de somn.

Ochii

Boala Covid-19 se manifestă și prin simptome oculare: conjunctivite, inflamații la nivelul pleoapelor.  Aceste simptome sunt mai evidente la pacienții care au trecut prin forme severe de boală.

Nasul

Virusul este pregătit să invadeze celulele nervoase existente în nas. Pierderea mirosului este un simptom despre care s-a scris foarte mult. Unii pacienți își recuperează acest simț, dar alții au nevoie de mult timp pentru a-l redobândi.

Rinichii

În cazurile cele mai grave, afectarea rinichilor este frecventă și poate provoca decesul pacientului. Deocamdată nu se știe dacă virusul atacă în mod direct rinichii, dacă afectarea renală este secundară, consecință a afectării altor organe sau este rezultatul implicării celor două mecanisme.

Intestinele

Potrivit informațiilor oferite în urma biopsiilor, virusul are și capacitatea de a afecta tractusul gastro-intestinal. Celulele sunt bogate în receptori ACE-2 ca și plămânii, În plus, aproximativ 20% dintre pacienți au declarat că au avut diaree.