Covid-19: Vaccinurile au evitat aproape 20 de milioane de decese în 2021. ”Totuși, s-ar fi putut face mai mult”

Un studiu, publicat vineri în The Lancet Infectious Diseases, bazat pe datele provenite din 185 de țări și teritorii, arată că vaccinarea contra Covid-19 a evitat 19,8 milioane de decese în primul an de la introducerea vaccinurilor în decembrie 2021.

Datele au fost colectate în perioada 8 decembrie 2020 și 8 decembrie 2021.

Aceasta este prima evaluare a deceselor care au fost evitate direct și indirect ca urmare a vaccinării contra Covid-19.

Pentru aceasta, studiul a folosit cifrele oficiale ale deceselor prin Covid-19 și, de asemenea, totalul deceselor excedentare din fiecare țară (sau estimările când datele oficiale nu erau disponibile).

Studiul a ținut seama de diferențele între nivelul de vaccinare de la o țară la alta, dar și de diferențele de eficacitate a vaccinurilor administrate în fiecare țară. China nu a fost inclusă în acest studiu din  două motive: numărul foarte mare al populației și  măsurile de carantinare foarte stricte, care ar fi alterat rezultatele.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în țările cu venituri mari și mijlocii s-au evitat 12,2 milioane de decese din totalul de 19,8 estimat de acest studiu, ceea ce reflectă inegalitatea în privința accesului la vaccinuri existentă la nivel global.

Aproape 600.000 de decese în plus puteau fi evitate dacă obiectivul OMS de a vaccina, până la finele lui 2921, 40% din populația fiecărei țări ar fi fost atins.

Rezultatele noastre arată că milioane de vieți au fost probabil salvate punând la dispoziție vaccinuri oamenilor de pretutindeni, a declarat dr. Oliver Watson, autorul principal al studiului, de la Imperial College din Londra, care spune în final, citat de 20 Minutes: ”Cu toate acestea, s-ar fi putut face mai mult”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole