Cresc drepturile minorităților prin noua lege a educației

Minoritățile naționale vor putea studia o disciplină nouă și vor avea dreptul de a alcătui clase cu un număr variabil de elevi, sub sau peste cel folosit în mod normal, conform unor amendamente aduse Legii Educației.

Unul dintre ele, introdus de deputații Nicolae-Miroslav Petrețchi, Iusein Ibram, Dragoș Gabriel Zisopol, Cătălin Zamfir Manea și Ognean Crîstici, prevede că în localitățile în care există cerere pentru forma de învăţământ în limba maternă a unei minorităţi naţionale să se poată studia limba minorității naționale, istoria, religia și tradițiile minorității, inclusiv muzica unei minorităţi naţionale.

Efectivele formaţiunilor de studiu se înfiinţează, se organizează şi funcţionează astfel:

a) organizarea de noi formaţiuni de studiu pentru forma de învăţământ în limba maternă a unei minorităţi naţionale/studiul limbii minorității naționale, istoria, religia și tradițiile minorității, respectiv muzica unei minorităţi naţionale, cu efective mai mici decât minimul prevăzut de prezenta lege, se poate realiza la cerere;

Grupul parlamentar PSD propune ca, în situații excepționale, formațiunile de studiu pentru antepreșcolari, preșcolari sau elevi, pentru forma de învățământ în limba maternă a unei minorități naționale, pot funcționa sub efectivul minim sau peste efectivul maxim, cu aprobarea ministrului educației, pe baza unei propuneri justificate din partea consiliului de administrație al unității de învățământ sau al organizației minorității naționale reprezentate în Parlamentul României care solicită exceptarea. Efectivul maxim nu poate fi depășit cu mai mult de 2 beneficiari primari.

c) organizarea, reorganizarea sau desfiinţarea oricărei formaţiuni de studiu, inclusiv cel simultan pentru forma de învăţământ în limba maternă a unei minorităţi naţionale/studiul limbii minorității naționale, istoria, religia și tradițiile minorității, respectiv muzica unei minorităţi naţionale existente, se pot realiza cu avizul conform al Ministerului Educaţiei şi al organizaţiei minorităţii naţionale reprezentate în Parlamentul României.

În situaţii excepţionale, formaţiunile de antepreşcolari, preşcolari sau de elevi pot funcţiona peste efectivul maxim cu cel mult 2 antepreşcolari/ preşcolari/, respectiv 4 elevi, după caz, cu aprobarea consiliului de administraţie al DJIP/DMBIP, pe baza unei justificări din partea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ care solicită exceptarea. Cazurile excepţionale care impun depăşirea efectivelor de elevi se aprobă de Ministerul Educaţiei la propunerea consiliului de administraţie al DJIP/DMBIP, susține un amendament inițiat de deputații PNL Onuț-Valeriu Atanasiu, Rodica-Luminița Barcari, Vasile-Aurel Căuș, Cătălina Ciofu, Ioan Cupșa, Elena Hărătău, Olivia-Diana Morar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...