Crescătorii de ovine au pus țara la cale la Hunedoara

Publicat: 17 mart. 2024, 09:09, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Crescătorii de ovine au pus țara la cale la Hunedoara

Crescătorii de ovine s-au întâlnit, în aceste zile, la Hunedoara, unde au fost discutate probleme importante pentru viitorul sectorului în România, accentul fiind pus pe Rasa Țurcană, reprezentativă pentru oieritul de la noi.

Pe agenda întâlnirii s-a aflat o vizită la ferma de ovine din Romos, apreciată ca fiind un etalon pentru sectorul zootehnic din judeţul Hunedoara, precum și la Domeniile Streiului, unde s-au reunit crescătorii de ovine. Printre participanți s-a aflat și președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu.

Întâlnirea de la Hunedoara a fost organizată de Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine „Dacia”.

„Temele de discuție au vizat înființarea și menținerea Registrului Genealogic la ovinele din rasa Țurcană, precum și necesitatea creșterii rezistenței la scrapie prin genotipare în masă a efectivelor de ovine. România are o bogată tradiție în creșterea ovinelor, iar eforturile noastre sunt îndreptate spre îmbunătățirea calității și promovarea exporturilor. Anul trecut, am exportat peste 1.4 milioane de ovine în diverse țări, iar noi piețe precum Algeria și Maroc au fost deschise cu succes”, a transmis ANSVSA.

Președintele ANSVSA a mai spus că România va continua să sprijine crescătorii de animale și să facă demersuri pentru deschiderea de noi piețe pentru exportul de animale și produse agroalimentare.

Potrivit datelor statistice, România are în prezent un efectiv de aproximativ 12 milioane de capete de ovine, din care undeva la 75% din efective ar reprezenta rasa Ţurcană, apreciată de crescători pentru că este mai rezistentă și ușor de crescut.

Cele mai multe efective din rasa Țurcană se regăsesc în zona Banatului şi a Dobrogei. Producţia de lână de la o oaie Ţurcană este în medie, 3,5 kg o dată pe an, în sezonul pentru tuns care începe în luna mai.

Înainte de 1990, în țara noastră existau în jur de 22 de milioane de ovine, din care 60% erau din această rasă.