Crește migrația ucrainienilor peste Prut. Polițiștii moldoveni au capturat două filiere într-o singură zi

Publicat: 16 apr. 2024, 20:02, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Crește migrația ucrainienilor peste Prut. Polițiștii moldoveni au capturat două filiere într-o singură zi

Migrația ucrainienilor prin Republica Moldova către România și celelalte țări europene a devenit un fenomen infracțional în continuă creștere, într-o singură zi, marți, 16 aprilie, Poliția de Frontieră din Republica Moldova anunțând capturarea membrilor a două filiere de trafic de migranți.

Polițiștii de frontieră moldoveni de la Punctul de Trecere a Frontierei între Sculeni (Republica Moldova) și Ungheni (România), în colaborare cu ofițerii de investigații din cadrul Direcției Regionale Vest, au reținut, pe sensul de ieșire din Republica Moldova, un cetățean român de 61 de ani, care era cercetat penal într-un dosar referitor la organizarea migrației ilegale a cetățenilor ucraineni.

„Fiind pe consemn, cetățeanul român în vârstă de 61 de ani, a fost supus controlului suplimentar în linia a doua, iar în urma acestor acțiuni au fost descoperite asupra sa două permise de conducere românești, eliberate pentru cetățeni ucraineni. Prin intermediul tehnicii speciale de examinare, au fost identificate semne evidente de falsificare”, se spune în comunicatul Poliției de Frontieră din Republica Moldova.

Fiecare ucrainean care era trecut peste graniță plătea 2.500 euro

În cursul cercetărilor efectuate de ofițerii de investigații din cadrul Direcției Regionale Vest a Poliției de Frontieră a rezultat că românul avea și un complice, un moldovean în vârstă de 54 de ani, care se ocupa de transportul ucrainienilor.

În timpul cercetărilor, românul a declarat că fiecare ucrainean trecut peste graniță plătea 2.500 de euro:

„În urma probatoriului acumulat în cadrul anchetei, s-a stabilit că cetățeanul român, împreună cu complicele său, cetățeanul moldovean în vârstă de 54 de ani, care avea rolul de transportator în această schemă, împărțindu-și rolurile și acționând cu intenție directă în scopul obținerii unui folos financiar, solicitau suma de 2.500 de euro pentru serviciile ilegale prestate”.

Cei doi au fost duși la Centrul de detenție. Românului în vârstă de 61 de ani, i s-a impus o interdicție de părăsire a țării pentru o perioadă de 60 de zile, în timp ce cetățeanul moldovean a fost reținut pentru o perioadă de 72 de ore.

Cercetările sunt continuate în vederea identificării tuturor persoanelor implicate în activitatea filierei de trecere peste graniță a migranților ucrainieni.

La granița dintre Moldova și Ucraina, tariful este de 8.000 de dolari pentru fiecare ucrainean trecut ilegal peste graniță

După câteva ore, tot la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, polițiștii de frontieră moldoveni au prins și un moldovean în vârstă de 27 de ani, din orașul Lipcani, în a cărui mașină erau doi cetățeni ucrainieni, care au traversat ilegal frontiera de stat.

„Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției Regionale NORD au destructurat un grup criminal organizat specializat în migrația ilegală. Unul dintre membrii grupului a fost reținut în flagrant delict în zona de frontieră, unde ar fi organizat pentru doi cetățeni ucraineni migrarea ilegală din Ucraina în Republica Moldova.

 

În cadrul unei misiuni comune de supraveghere a frontierei de stat, angajații Sectorului Poliţiei de Frontieră Criva au observat un mijloc de transport suspect în zona de frontieră. Imediat, poliţiştii de frontieră au acţionat pentru oprirea la control, pe direcția Drepcăuți – Mamaliga a mijlocului de transport.

Ca urmare a verificărilor specifice, la volanul automobilului a fost legitimat un locuitor al orașului Lipcani în vârstă de 27 de ani. Totodată, la fața locului echipa comună de control a depistat doi cetățeni ucraineani, care au traversat ilegal frontiera de stat.

Din primele cercetări a fost stabilit că bănuitul avea rolul de a prelua persoana străină, transporta şi caza temporar pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru aceste servicii unul dintre cetățeni ucraineni ar fi achitat suma de 8.000 dolari SUA!”, se spune în comunicatul Poliției de Frontieră din Republica Moldova.

La cererea Procuraturii Briceni, instanța de judecată a decis plasarea a bărbatului de 27 de ani în arest preventiv pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii tuturor persoanelor implicate în activitatea acestei filiere.