Tragedia de la Crevedia: S-a aflat cauza exploziei mortale

Publicat: 06 mart. 2024, 13:11, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Tragedia de la Crevedia: S-a aflat cauza exploziei mortale

Raportul INEC în cazul Crevedia arată că incendiul și explozia au fost provocate din cauza utilizării unor pompe de transvazare neomologate care nu permiteau etanșeizarea corectă la supapa cisternelor.

După investigații ample desfășurate de Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC), a ieșit la iveală cauza tragicului eveniment de la Crevedia, în urma căruia șase persoane și-au pierdut viața, iar zeci au fost rănite. Potrivit raportului INEC, incendiul și explozia care au devastat zona au fost declanșate de o scurgere de gaze în timpul transferului de GPL între două autocisterne.

Specialiștii au descoperit că utilizarea unor pompe de transvazare neomologate, care nu asigurau etanșeizarea corespunzătoare la supapa cisternelor, a fost principalul factor care a condus la tragedie. Raportul detaliat al INEC și al INSEMEX ilustrează în mod clar ceea ce s-a întâmplat la Crevedia și cum au avut loc decesele și rănirile multiple.

Avocatul Adrian Cuculis a subliniat că tragedia poate fi resumată într-un singur cuvânt: „bani”. Pompa de debit mare folosită pentru transferul rapid al GPL între cisterne, în scopul de a optimiza timpii și cantitățile, a fost o decizie fatală.

Consecințele legale nu au întârziat să apară. Procurorii au instituit sechestru pe averea lui Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal, și a asociatului său, cei doi fiind proprietarii stației GPL din Crevedia. Averea impresionantă a celor doi a ieșit la iveală odată cu investigațiile, iar sechestrul a fost impus asupra mai multor proprietăți și conturi bancare.

Ionuț Doldurea și asociatul său, Cosmin Stângă, sunt acuzați de distrugere din culpă, fapt ce a provocat un dezastru. Averea lor, inclusiv imobile și conturi bancare, a fost pusă sub sechestru în urma deciziei procurorilor.

Firma Flagas SRL, deținută de cei doi, a fost, de asemenea, afectată de măsurile legale, sechestru fiind instituit asupra mai multor clădiri din diferite județe ale țării.

Tragedia de la Crevedia a scos la iveală nu doar lacunele din aspectele de securitate industrială, dar și complexitatea și amploarea consecințelor legale în astfel de cazuri. O comunitate întreagă a fost marcată de această tragedie, iar ancheta continuă pentru a aduce lumină asupra tuturor aspectelor care au condus la acest eveniment devastator.