Cristian Ghinea făcut KO de Nicolae Ciucă: Premierul a blocat aranjamentul lui Ghinea din PNRR

Faptul că premierul Nicolae Ciucă a înființat un departament pentru monitorizarea PNRR l-a scandalizat pe fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, care și-a văzut stricat aranjamentul prin care controla investițiile din PNRR.

15 persoane vor monitoriza proiectele și investițiile din fondurile publice și europene

Premierul Nicolae Ciucă a emis Hotărârea nr.205 din 14 februarie 2022 privind înființarea, organizarea și funcționarea Departamentului pentru evaluare integrată și monitorizarea programelor finanțate din fonduri publice și europene.

Principalele atribuții ale acestui departament format din 15 persoane și condus de un secretar de stat sunt: ”analizează și urmărește asigurarea unei abordări integrate asupra proiectelor și investițiilor din fondurile publice și europene, în scopul atingerii obiectivelor de dezvoltare stabilite la nivel național și european” și ”monitorizează stadiul implementării proiectelor de investiții, prin colaborare cu toate instituțiile publice responsabile și, în special, cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în cazul proiectelor finanțate din fondurile aferente politicii de coeziune și mecanismului de redresare și reziliență, fără a aduce atingere domeniilor proprii de competență ale ministerelor și ale altor autorități ale administrației publice centrale”.

Platforma lui Ghinea e… în aer

Numai că inființarea acestui departament l-a enervat foarte tare pe fostul ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. De ce? Pentru că i se strică aranjamentul făcut de acesta după plecarea din fruntea acestui minister.

Este vorba de faptul că Ghinea și europarlamentarii USR Dragoș Pîslaru și Vlad Botoș și-a creat o ”platformă de monitorizare a jaloanelor și țintelor din PNRR”, adică să monitorizeze pe bani europeni PNRR-ul scris de …Cristian Ghinea și apropiații lui.

Cum? ”Vom acorda consultanță administrațiilor locale:”asistență pentru primari/consilieri privind ceea ce trebuie să facă pentru a beneficia de fonduri”, prin ”publicații și activități de asistență pentru primari/consilieri privind ceea ce trebuie să facă pentru a beneficia de fonduri”, a precizat Cristian Ghinea la anunțul privind lansarea platformei.

”Această fantezie era doar pofta lui Marcel Boloș”

După hotărârea de înființare a acestui departament, Cristian Ghinea a luat foc. ”Ideile și proaste și puține nu mor niciodată. Așadar, se face agenție la Guvern de fonduri UE. Avem și minister de fonduri UE, fix cu aceleași atribuții. Am tot sperat că această fantezie, care era doar pofta lui Marcel Boloș pe când era consilier la Nicolae Ciucă, ca să aibă și el propria lui jucărie, va muri odată ce omul a ajuns ministru. Se vor călca pe picioare noua structură și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene? Evident. Va afecta implementarea PNRR? Evident, da, va avea impact și asupra PNRR”, a declarat Cristian Ghinea.

”Vrea aripa Ciucă din PNL să aibă propria jucărie pe fonduri UE pentru că aripa Câțu are MIPE?”

Dar Cristian Ghinea a ținut să precizeze că înființarea acestui departament s-a făcut fără consultarea Comisiei Europene. 

„Sistemul de management este parte din PNRR, e capitol separat conform regulamentului european. A trebuit să arătăm, să negociem și agreăm cine ce face pentru a aplica PNRR. Acum, apare o nouă structură. A fost creată fără consultarea Comisiei Europene. Evident, fură atribuții de la MIPE. Dar nu are și răspundere. Au făcut, ca de obicei, un balamuc. În tot timpul negocierilor, Comisia a fost îngrijorată de «talentul» nostru de a disipa răspunderea și autoritatea. Rolul MIPE de coordonator e clar în PNRR. Acum i-au pus un capac: 25 de posturi care supraveghează MIPE. Va fi această agenție umplută cu nepoți, fini și amante? Evident. Guvernul încă nu a angajat la MIPE nici jumătate dintre oamenii care ar trebui să lucreze la direcția PNRR. În schimb, face o suprastructură la Guvern ca să îi supravegheze, cu 25 de posturi! Oameni la muncă nu se grăbesc să ia. Banii pe care ne-am chinuit să îi aducem stau nefolosiți. Prioritatea Coaliției: să facă încă o agenție să îi supravegheze pe ceilalți. Vrea aripa Ciucă din PNL să aibă propria jucărie pe fonduri UE pentru că aripa Câțu are MIPE? Evident. Va ajuta asta absorbția și buna folosire a banilor europeni? Evident, nu. Când ai două volane iese prost”, a mai declarat Cristian Ghinea.

Pentru Ghinea 15 înseamnă 25

Însă, fostul ministru USR al MIPE a dezinformat prin faptul că departamentul va avea 25 de posturi. În Hotărârea de înființare a acestui departament se precizează clar ”Numărul maxim de posturi al Departamentului este de 15 posturi, inclusiv demnitarul și posturile aferente cabinetului acestuia, cu încadrarea în numărul maxim de posturi finanțat pentru aparatul de lucru al Guvernului”.

Mai mult, se stipulează că ”Personalul necesar desfășurării activității Departamentului este alcătuit din funcționari publici care sunt numiți potrivit legii și personal contractual angajat cu respectarea dispozițiilor legale, în limita numărului de posturi aprobat”. 

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole