Crucea Roșie stabilește un nou record: peste 1.000 de consultații medicale în doar două zile

Caravana de Bine a Crucii Roşii Române a atins un nou record umanitar în localităţile Zimnicea şi Năsturelu din judeţul Teleorman, unde 233 de persoane au beneficiat de consultaţii şi investigaţii medicale gratuite.

Timp de două zile (6 și 7 mai), în cabinetele medicale amenajate în Sala de Sport din Zimnicea de către Crucea Roşie Română cu sprijinul Primăriei Zimnicea, au fost acordate 1.002 consultaţii medicale gratuite – 211de cardiologie, 149 de diabetologie şi boli de nutriţie, 112 de medicină generală şi ecografie, 212 de oftalmologie, 28 de pediatrie şi 290 de persoane au beneficiat de măsurarea parametrilor. În urma consultaţiilor, toţi cei care s-au prezentat au primit scrisori medicale cu rezultatele clinice şi paraclinice, precum şi recomandări terapeutice.

Potrivit oficialilor de la Crucea Roșie, Zimnicea este cea de-a şaptea localitate în care face oprire Caravana de Bine a Crucii Roşii Române. Zimnicea este o localitate cu 14.213 de locuitori, iar comuna Năstrurelu are aproximativ 2.387 de locuitori.

27,57% dintre locuitorii celor două locaţii au peste 60 de ani şi 11,35% sunt copii sub 14 ani. În urma analizei de nevoi a comunităţilor, realizată cu sprijinul voluntarilor filialei de Cruce Roşie Teleorman, s-a constatat că 72,33 % dintre respondenţi nu au realizat nicio investigaţie medicală în ultimii trei ani.

„1.002 consultaţii în doar două zile este un rezultat record care ne bucură foarte mult şi arată totodată necesitatea unui astfel de proiect în zonele rurale din ţara noastră. În acelaşi timp reflectă efortul depus de întreaga echipă a Crucii Roşii Române formată din cadre medicale, asistenţi medicali şi voluntari care participă absolut benevol în această Caravană. Le mulţumesc tuturor pentru că prin devotamentul lor faţă de umanitate, fac posibilă misiunea Crucii Roşii Române”, a declarat Raluca Buzea, Manager proiect educaţie pentru sănătate.

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România a lansat în luna februarie 2022 proiectul umanitar Caravana de Bine, dedicat persoanelor vulnerabile din mediul rural, menit să ofere acces la screening medical gratuit. Caravana face parte din Campania naţională de promovare a sănătăţii în comunităţile rurale şi este implementată de Crucea Roşie Română cu sprijinul financiar al United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC).

Caravana de Bine a Crucii Roşii Române a fost până acum în judeţele Arad, Braşov, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Ialomiţa , iar următoarea oprire va fi în judeţul Bacău în zilele de 19 – 20 mai. Până în luna septembrie 2022, Caravana va ajunge şi în judeţele Botoşani, Caraş Severin, Mehedinţi, Olt, Covasna, Giurgiu, Vrancea, Bihor, Suceava.

În fiecare comunitate rurală din cele 16 judeţe incluse în program, voluntarii Crucii Roşii Române desfăşoară demonstraţii de prim ajutor – pentru adulţi si copii, sesiuni de educaţie pentru sănătate pe diferite teme – igiena dentară, nutriţie şi stil de viaţă sănătos (alimentaţia copilului mic, alimentaţia şcolarului), prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, TBC. De asemenea, voluntarii Crucii Roşii Române culeg informaţii în vederea realizării de baze de date statistice, rapoarte şi profile comunitare privind starea de sănătate, nevoia de servicii medicale şi de educaţie pentru sănătate.

În urma analizei de nevoi şi prin consultare cu autorităţile locale, în cadrul Caravanei de Bine se vor organiza şi Centre mobile de vaccinare împotriva COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole