CTP, portofoliu de 6,3 mil. mp și pregătiri de expansiune în Austria, Polonia și Bulgaria

Portofoliul de proprietăți logistice al CTP, cel mai mare dezvoltator și proprietar de spații logistice din România și Europa Centrală și de Est, a înregistrat o creștere anuală de peste 15% și un venit anual rezultat din închirierea spațiilor de 344 milioane de euro la finalul lui 2020. Cu un portofoliu de 6,3 milioane mp și 740.000 mp în construcție, în Cehia, România și Serbia, CTP va intra în acest an pe piețele din Austria, Polonia și Bulgaria.

“Anul trecut a fost unul din cei mai buni pentru CTP din perspectivă de business. În ciuda contextului pandemic, am reușit să creștem în mod semnificativ. CTP are, în prezent, 22 de ani de creștere organică neîntreruptă și profitabilă, iar portofoliul nostru va depăși 7 milioane mp până la finalul lui 2021, urmând ca, în 2023, să ajungă la 10 milioane mp,” a declarat Remon Vos, CEO CTP.

Rezultatele CTP din 2020 s-au bazat pe creșterea continuă a sectorului e-commerce, care s-a dezvoltat într-un ritm rapid ca urmare a schimbărilor produse de pandemie. În acest context favorabil, CTP are acum un potențial de a dezvolta și a închiria 5,4 milioane mp în principalele țări din CEE. Peste 65% dintre proprietățile disponibile se află în parcurile deja existente ce oferă oportunități de dezvoltare profitabile și cu risc scăzut pentru CTP în anii ce vor urma. Peste 82% din proprietăți se află în capitalele orașelor din regiunea CEE sau în orașele mari, în acord cu strategia de dezvoltare a companiei.

La finalul lui 2020, peste 740.000 mp se aflau în faza de construcție, urmând să fie finalizați în 2021. Dintre aceștia, 63% erau deja închiriați clienților existenți, dar și celor noi din portofoliul CTP. Compania va aloca 235 milioane de euro pentru finalizarea construcțiilor planificate în 2021.

Două tranzacții recente

Peste 80% din noile tranzacții pe care le încheiem provin din baza noastră de clienți. În acest moment, ne bucurăm de o perioadă medie de 6 ani pentru fiecare contract încheiat. Ne extindem în mod continuu suprafața totală închiriabilă, în mare parte, pentru a răspunde nevoilor de extindere ale clienților noștri, fie în cadrul aceluiași parc, fie într-o altă regiune,explică Richard Wilkinson, CFO CTP. În orice zonă s-ar extinde clienții noștri, ei vor beneficia de scalabilitatea rețelei noastre, ceea ce le oferă posibilitatea să își extindă business-ul în parcurile care le îndeplinesc nevoile la cel mai înalt standard, știind că se pot baza oricând pe noi.

În 2020, CTP și-a crescut cota de piață în cadrul celor cinci piețe principale din regiunea CEE – Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Serbia, consolidându-și poziția de lider din punct de vedere al suprafeței închiriabile.

De asemenea, compania a încheiat, de curând, două tranzacții strategice:

  • Parteneriatul cu dezvoltatorul local MDC² din Polonia, unde CTP își propune să își dezvolte un portofoliu de parcuri logistice full-service la cele mai înalte standarde de calitate, cu o suprafață totală de 1,75 millioane mp, până la finalul lui 2025. Construcția primelor trei proiecte va începe în primul trimestru al lui 2021 în regiunile Varșovia și Katowice ca urmare a unei investiții totale de aproximativ 200 milioane de euro doar pentru anul acesta. Parteneriatul cu o echipă alcătuită din profesioniști la nivel local, care cunosc foarte bine piața, va ajuta CTP să își consolideze rapid poziția pe piața logistică din regiunea CEE.
  • Cea de-a doua tranzacție strategică are loc în Austria, unde CTP a achiziționat terenuri în mai multe părți din jurul Vienei, iar primele activități de dezvoltare vor începe pe parcursul acestui an.

Expansiunea din 2021

Pentru a-și continua planurile de expansiune, CTP va folosi, pe lângă profitul reținut din activitatea sa, și finanțarea obținută prin intermediul emisiunilor de obligațiuni verzi. Primele două obligațiuni au fost emise în lunile octombrie și noiembrie ale anului trecut, cumulând, în total, peste 1 miliard de euro. Aceasta a fost cea mai mare obligațiune emisă de o companie dezvoltatoare de parcuri logistice din istorie și a atras interes semnificativ în rândul investitorilor, tranzacțiile fiind în desfășurare și în prezent.

CTP a emis obligațiunile verzi ca urmare a angajamentului său din 2019 de a-și certifica întreg portofoliul de spații logistice și industriale la cele mai înalte standarde BREEAM, cel mai recunoscut sistem de validare care se concentrează pe sustenabilitatea și eficiența energetică a proprietăților comerciale. În ianuarie 2021, compania a obținut cu succes certificarea întregului portofoliu: 292 de clădiri finalizate în peste 100 de locații din șase țări au oținut calificativul In-Use “Very Good” sau “Excellent”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole