Cu ce preț s-ar putea vinde la licitație cele două avioane, utilizate de Ceaușescu și Iliescu

Scoaterea la vânzare, prin licitație, a unor avioane prezidențiale e o premieră, iar din această seară sunt scoase la vânzare, prin licitația Artmark, două aeronave care au aparținut fostului dictator Nicolae Ceaușescu și ex-președintelui Ion Iliescu.

25.000 de euro este prețul de pornire al aeronavelor – un preț conservator raportat la valoarea tehnică pe care seria limitată de 9 avioane BAC o are pentru România și pentru istoria tehnică a Blocului european estic, fără a mai vorbi de funcțiunea de protocol pentru care acestea au fost pregătite.. În România este un eveniment-premieră, însă la nivel internațional modele similare, avioane iconice sau purtătoare de istorie ce au aparținut foștilor președinți de stat, vedetelor sau care au jucat roluri importante în cinematografia mondială, sunt vândute la Case de Licitații pentru sume cuprinse între sute de mii și milioane de dolari.

Astfel, în 2017 avionul  Lockheed Jetstar, care a aparținut, Elvis Presley, și pe care l-a folosit la mijlocul anilor ’70, a fost adjudecat pentru suma de 430.000 de dolari, iar alte două modele din colecția Regelui rock’n’roll-ului: Hound Dog II și Convair 880, botezat „Lisa Marie” după fiica artistului, au fost cumpărate în bloc pentru 15 milioane de dolari în 2015. 

 280.000 de dolari a reprezentat suma de adjudecare, în 2013, pentru avionul pilotat de celebrul actor american Robert Redford în filmul Out of Africa, care a primit Premiul Oscar în 1986 pentru „Cel mai bun film”. Biplanul De Havilland Gipsy Moth a fost adjudecat de către un cumpărător din Kenya, unde a fost setat filmul.

Listat de Guinness World Records drept cel mai ușor jet cu un singur motor din lume, avionul BD-J5 a fost cumpărat pentru 275.000 de euro în 2014. Avionul a jucat rolul principal alături de James Bond în celebra peliculă „Octopussy”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...