Cu influenceri plătiți în secret de persoane anonime: Ipoteza „internetului mort”, în topul teoriilor conspirației

Conform unei teorii des vehiculată în ultima vreme, internetul ar fi „murit” în 2016 sau 2017. Deocamdată cei care analizează ipoteza includ teoria conspirației în discuții.

Analiza faptelor pare reală, potrivit unora dintre analiști. Teoria internetului ”mort” a fost adusă recent în discuție de revista americană The Atlantic, acolo unde jurnalista Kaitlyn Tiffany a publicat o anchetă, după ce atenția i-a fost atrasă de o discuție surprinsă pe un forum numit Agora Road’s Macintosh Cafe. Este o platformă de discuții dedicată inițial culturii vaporwave – o mișcare artistică generată de un anumit gen de muzică electronică, dar unde utilizatorii discută uneori despre teorii ale conspirației.

Ipoteza „internetului mort” a fost dezvoltată într-un lung text publicat pe 5 ianuarie 2021 de un utilizator al cărui pseudonim era IlluminatiPirate (o referință la o altă teorie a conspirației foarte răspândită). Titlul mesajului său era „Teoria internetului mort: cea mai mare parte a web-ului este falsă”. Păstrându-și anonimatul, autorul a declarat pentru The Atlantic că este supervizor de operațiuni la o companie de logistică din California. El susține că teoria pe care o descrie în postarea sa a preluat-o de la utilizatorii altor platforme de discuții online. Conform acestei teorii, internetul ar fi „murit” în 2016 sau 2017.
„De nișă” printre ideile conspiraționiste

Ce înseamnă aceasta, în viziunea autorului? Internetul pare „gol și lipsit de oameni” și totodată „complet neproductiv”. Autorul susține că rețele de inteligență artificială, cu alte cuvinte roboții, operează în colaborare cu influenceri plătiți în secret de persoane anonime. Asta s-ar afla, de fapt, în spatele unei bune părți din conținutul publicat pe internet, un conținut care, altfel, se presupune că este creat de oameni.

Citește și…  Fiica celebrului rapper Fetty Wap a murit

Scopul unei asemenea operațiuni ar fi acela de a crea consumatori care vor cumpăra „o gamă tot mai largă de produse culturale după noi standarde”. Teoria „internetului mort” rămâne, totuși, „de nișă” printre ideile conspiraționiste, spune The Atlantic, dar autoarea anchetei notează că un videoclip în limba spaniolă pe această temă, postat pe YouTube, a avut peste 260.000 de vizualizări din mai 2021 până spre sfârșitul lui august 2021.

Desigur, internetul nu este „mort”, iar conținutul e creat de oameni. Însă există o parte adevărată: inteligența artificială este responsabilă pentru selecția conținutului la căutare și pentru trafic. În 2020, 40% din traficul mondial de internet își avea originea în activitățile „boților”, potrivit companiei americane de securitate cibernetică Imperva. „Bot-ul” este un software, un program, care funcționează în mod autonom și automat. Uneori vorbim și despre malware, dar aceasta e o altă poveste. Tot legată de existența Internetului…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Sfântul Gheorghe, ocrotitor al Forțelor Terestre, patron al multor țări și...

Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în fiecare an, la data de 23 aprilie. Reprezentat în iconografie călare pe un cal și...

Aproape 5 000 de kilograme de obiecte pirotehnice, confiscate în urma...

Poliţiştii din judeţul Ialomiţa au reuşit să indisponibilizeze 4.500 de kilograme de obiecte pirotehnice în urma unor ample percheziţii desfăşurate în municipiul Slobozia şi...