Cum a ajuns Sorin Oprescu să aibă prietenii cu familia Ceaușescu

Sorin Oprescu nu e genul de om care să plece de jos, să fie mereu cu burta pe carte, să muncească din greu și, prin propriile forțe, să devină cine a ajuns. Încă de mic a umblat în cele mai elitiste cercuri, inclusiv în cea a familiei prezidențiale Ceaușescu.

Nicu Ceaușescu, intitulat și “Prințișorul”era foarte bun prieten cu Sorin Oprescu. Nu oricine făcea parte din cercurile copiilor lui Ceaușescu. Dar Sorin Oprescu nu era oricine. Era fiul lui Mircea Oprescu, general de Securitate. Nici mama lui nu era mai prejos, deținând funcția de agent NKVD.

Astfel, Sorin Oprescu făcea parte din gașca lui Nicu Ceaușescu, un cunoscut iubitor de petreceri, alcool și femei frumoase.

Pe vremea când era student, Sorin Oprescu era membru al Asociației Studenților Comuniști din România. Intrarea în politică a venit pe finalul anilor ’90, când a candidat pentru funcția de primar al Bucureștiului (1998), dar pierdut în fața lui Viorel Lis.

Cine a fost Mircea Oprescu, tatăl lui Sorin Oprescu

Actualul urmărit general Sorin Mircea Oprescu, fostul primar al Bucureștiului, este fiul generalului de Securitate Mircea Oprescu, unul dintre șefii Serviciului D – Dezinformare, direcție specială în cadrul Departamentului Securității Statului din cadrul Ministerului de Interne comunist. Mircea Oprescu, tatăl lui Sorin Oprescu, a fost primit în Brigada Mobila SMERSH, condusă de colonelul NKVD Alexandru Nicolski, în 1945. Mircea Oprescu avea la acea data 24 de ani. În 1951, era deja locotenent-colonel, încadrat în Serviciul Special de Informații din cadrul Direcției Generale a Securității Statului. Mircea Oprescu a contribuit activ la “epurarea dușmanilor din interiorul partidului”, supraviețuind el insuși epurărilor din Securitate din perioada 1960-1965.

Nicu Ceaușescu a fost operat de Sorin Oprescu

Fiul lui Ceaușescu s-a întâlnit cu prietenul său și după Revoluție, pe vremea când Oprescu era medic chirurg și manager la Spitalul Universitar din București.

Nicu Ceaușescu a murit pe data de 25 septembrie 1996, din cauza unei ciroze hepatice.

Sorin Oprescu a fost prins în Grecia

Exact cum v-a relatat Puterea.ro, Sorin Oprescu a fugit în Grecia, cu două săptămâni înainte de ziua condamnării la 10 ani și opt luni de închisoare. Ieri, Sorin Oprescu a fost prins și reținut, în Grecia, de către polițiști.

“La data de 17 mai, în urma activităţilor investigative şi de cooperare poliţienească, efectuate de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), prin Direcţia Operaţiuni Speciale, Direcţia de Investigaţii Criminale, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, în colaborare cu Centrul SELEC şi poliţiştii greci, coordonaţi de şeful ENFAST din Atena, au depistat, în zona oraşului Atena, un bărbat, de 70 de ani, urmărit la nivel internaţional”, informează IGPR.

Pe numele acestuia a fost emis un mandat european de arestare, după ce, pe 13 mai, a fost condamnat definitiv, la o pedeapsă cu închisoarea, de 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, abuzul în serviciu şi spălarea banilor.

“Cel în cauză a fost condus la sediul autorităţii judiciare competente, în vederea confirmării şi punerii în executare a mandatului”, arată sursa citată.

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat în dosarul în care este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond) l-a condamnat pe Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni, după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

Instanța a decis confiscarea caselor lui Sorin Oprescu

Potrivit deciziei instanţei, Sorin Oprescu a primit 6 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în variantă agravată; 6 ani pentru luare de mită, 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu şi 3 ani şi 6 luni închisoare pentru spălarea banilor. Pedepse au fost contopite şi, prin adăugarea unui spor, a rezultat 10 ani şi 8 luni închisoare.

Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro.

De asemenea, magistraţii au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale, Adriana-Elena Nica.

În plus, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra imobilului situat pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, compus din casă, în suprafaţă de 526 mp, şi teren, în suprafaţă de 895 mp, aparţinând lui Sorin Oprescu.

Fostul primar trebuie să plătească şi 50.000 lei cheltuieli judiciare către stat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...