Făină de greieri în mâncarea pentru câini la un retailer în România

Publicat: 19 mart. 2023, 07:30, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Făină de greieri în mâncarea pentru câini la un retailer în România

UE face un efort disperat pentru a reduce efectivele de animale, considerate principala sursă de poluare, încercând să-i pregătească pe consumatori cu ideea utilizării proteinelor pe bază de insecte în alimentație. Un prim pas în acest sens a și fost făcut, cobaii fiind animalele de companie: câinii și pisicile.

Încercările de a obișnui animalele de companie cu hrană pe bază de insecte există de ceva vreme, dar, după câte se pare, nu prea au avut efectul scontat, pe de o parte, din cauza reticenței stăpânilor, iar, pe de altă parte, nici câinile sau pisicile n-au părut încântate de noile ingrediente. Un lucru e clar, însă, în magazinele din România aceste produse se găsesc de ceva vreme.

Mai trebuie spus că Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație pledează de ani buni pentru entomofagie – consumul de insecte pentru animalele de companie. Mai mult, există și un regulament al Comisiei Europene 2017/893 care autorizează producerea de proteine obținute din insecte pentru hrana animalelor.

Mai multe insecte aprobate

Utilizarea hranei pe bază de insecte are drept scop rezolvarea unor probleme legate de mediu care au legătură cu sursele clasice de furnizare a proteinei, cum este cazul cărnii sau al peștelui. Dacă ne referim la câini, să recunoaștem, însă, că miza este limitată sau cel puțin așa susțin specialiștii.

La acest moment, dintre cele 2.000 de specii comestibile de insecte, doar câteva sunt aprobate pentru utilizare în industria hranei pentru animale de companie, conform Regulamentului nr. 2017/893. Este vorba de larvele de muscă neagră (Hermetia illucens), viermele galben de făină (Tenebrio Molitor), greierii – Greier de casă (Acheta domesticus), Greierele cu bandă (Gryllodes sigillatus) și Greierele de câmp (Gryllus assimilis). Insectele sunt surse bune de  proteine, lipide, vitamine și minerale, însă valoarea lor nutritivă variază de la o specie la alta, susțin specialiștii.

Și omul ce mai mănâncă?

Entomofagia este practicată în multe părți ale lumii, dar mai mult la tropice, unde se pare că s-ar consuma peste 2.000 de specii diferite de insecte, potrivit Enciclopediei Britanice.

Cel mai des oamenii aleg specii precum caii de iarbă, greierii, dar și diverse specii de gândaci.

În UE, nu putem vorbi de o practică uzuală. Anul trecut, însă, UE a emis, în urma solicitării unor importatori, patru autorizații pentru următoarele insecte:

  • Viermele galben de făină, în formă congelată, uscată și pudră
  • Greier de casă (acheta domesticus), în formă congelată, desicată și pulbere
  • Greier de casă (acheta domesticus), în formă de pulbere parțial degresată
  • Larvele viermelui de făină, în formă congelată, de pastă, uscată și de pulbere.

Mai trebuie menționat și faptul că UE trebuie să micșoreze, până în 2030, consumul de carne cu peste 71%, iar România cu 62%, potrivit Acordului Climatic de la Paris, pentru a reduce poluarea.

Dacă animalele sunt puse la zid pe motiv de poluare, se acordă o atenție tot mai mare insectelor sau cărnii sintetice, obținută din celule animale adevărate în bioreactoare, hrănite cu nutrienți, și pe care UE încearcă să le impună conumatorilor.

Citeste si Avertisment legumicultor: În zece ani, o să mai avem doar piețe de weekend ca în Vest