Cum a însămânțat NORII serviciul de pompieri din Rusia

Publicat: 12 iul. 2020, 19:38, de Roxana Roseti, în POLITICĂ , ? cititori
Cum a însămânțat NORII serviciul de pompieri din Rusia

Agenţia forestieră rusă a precizat că echipele de intervenţie depuneau vineri eforturi pentru a stinge cele 158 de incendii de pădure care acoperă 46.261 de hectare. În urmă cu doar câteva zile, suprafaţa cuprinsă de flăcări era de trei ori mai mare…

Ce a făcut însă serviciul de pompieri din Rusia? A folosit tehnica “însămânţării norilor” pentru a stinge incendiile devastatoare din Siberia! Și astfel au fost stimulate precipitaţiile deasupra regiunilor din Siberia, afectate de puternice incendii de vegetaţie, după cum notează și Reuters. Cumn a decurs acest lucru, mai precis?

Substanțe chimice

Pompierii utilizează aeronave cu ajutorul cărora împrăştie substanţe chimice în norii de deasupra unor zone izolate din nordul regiunilor Krasnoiarsk şi Irkuţk din Siberia, potrivit aceleiași surse. Temperaturile ridicate şi condiţiile secetoase au contribuit la propagarea incendiilor de vegetaţie pe tot teritoriul regiunii, precum şi în pădurea boreală şi tundra care acoperă nordul Rusiei.

Organizaţia din domeniul protecţiei mediului Greenpeace, care monitorizează răspândirea incendiilor în Rusia, a confirmat că ploaia a contribuit la reducerea focarelor în regiunile nordice ale Siberiei, dar alte focare au apărut în sud în apropierea marile oraşe Irkuţk şi Krasnoiarsk. Potrivit Greenpeace, 4,62 de milioane de hectare de pădure au ars pe teritoriul Rusiei de la începutul anului. Oamenii de ştiinţă prognozează temperaturi record în Siberia – unde valorile au ajuns la 38 de grade Celsius luna trecută, potrivit înregistrărilor meteorologice.

Cum se procedează

Cea mai des întâlnita metodă de a stimula declanşarea ploilor este însămânţarea norilor. Procedeul porneşte de la premisa că în timpul verii sau al iernii, norii din multe regiuni sunt săraci în cristalele de gheaţă. Cantităţi mari de zăpadă carbonică, sare sau, mai des, de iodură de argint, sunt introduse în nori, fie purtate de rachete lansate de la sol, fie presărate din avion. Substanţele menţionate au fost alese pentru că au o structură moleculară apropiată de cea a apei în fază solidă. Metoda, demnă de romanele SF, a fost dezvoltată de Bernard Vonnegut, fratele marelui scriitor american Kurt Vonnegut.

Însămânţarea norilor este utilizată pe scară largă și în ţări precum China, India sau SUA. Potrivit specialiștilor însă, totuşi este nevoie de nori pentru a se declanşa ploi, iar cele provocate artificial într-o regiune lasă fără precipitaţii alte regiuni. În plus, deşi impactul iodurii de sodiu asupra mediului este considerat minor, studiile amănunţtte în domeniu sunt puţine şi încă, neconcludente.

Foto: Siberian Times