Cum a „umflat” Sorin Grindeanu, din vorbe, veniturile la Aeroportul Otopeni

Publicat: 03 apr. 2024, 07:50, de Ion Teleanu, în ACTUALITATE
Cum a „umflat” Sorin Grindeanu, din vorbe, veniturile la Aeroportul Otopeni

O declarație recentă a ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a surprins prin faptul că susținea că au crescut veniturile la Aeroportul Otopeni. Dar, în realitate, printr-o jonglerie administrativă, veniturile au scăzut și nicidecum nu au crescut.

Grindeanu: „S-au triplat veniturile la Aeroportul Otopeni”

La o emisiune TV, Sorin Grindeanu a fost întrebat dacă a văzut un aeroport mai urât decât Aeroportul Otopeni, iar acesta a dat un răspuns surprinzător și care ar trebui să dea de gândit instituțiilor de forță ale statului. 

„Lucrul bun este că un pic s-a făcut curăţenie acolo şi nu ţine de curăţenia propriu zisă, ci curăţenia legată de spaţii şi de toate lucrurile pe care dumneavoastră le ştiţi. S-au ţinut licitaţii la Bursa Română de Mărfuri cât se poate de transparente, cu ridicat, cine oferă mai mult. S-au triplat veniturile. Contractele semnate în ultima perioadă pe tot ceea ce înseamnă duty free-uri, spaţii, în aeroport înseamnă venituri de trei ori mai mari decât au fost până acum”, a afirmat Grindeanu.

Practic, prin această declarației, ministrul Sorin Grindeanu a demonstrat că poate a fost dezinformat, dar, în realitate, s-a dovedit, ulterior, că este este un mare susținător al unuia dintre băieții deștepți din Aeroportul Otopeni, mai exact al patronului firmei de Dnata Catering SRL Otopeni, libanezului Saadeh Hardan, prietenul foarte bun al lui Victor Ponta. Și PUTEREA a semnalat recent că Sorin Grindeanu este lobby-istul de serviciu al prietenului lui Victor Ponta de la Aeroportul Otopeni, adică al lui Saadeh Hardan. Citește și Sorin Grindeanu, lobby-istul de serviciu al prietenului lui Victor Ponta de la Aeroportul Otopeni.

30.000.000 de euro- prejudiciul Aeroportului Otopeni în 10 ani

Un document aflat pe masa unor instituții de forță ale statului, inclusiv la DNA, și deținut de PUTEREA, evidențiază faptul că „raporat la veniturile Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) din contractele vechi, unde contractanta era tot firma Dnata Catering SRL Otopeni, administrată de libanezul Saadeh Hardan, acestea au scăzut considerabil, nu au crescut, așa cum a încercat să ne explice ministrul Sorin Grindeanu”. Mecanismul este unul relativ simplu, dar bine pus la punct de către CNAB și libanezul Saadeh Hardan.

„Când s-a inițiat procedura de licitație pentru administrarea spațiilor comerciale pentru mâncare, în octombrie 2023, CNAB, în urma calculelor, a concluzionat faptul că licitația pentru închirierea spațiilor comerciale trebuie să asigure venituri de 6.000.000 euro/an, raportat la suprafața de 2.200 mp. Însă, în urma licitației organizate de CNAB, care este cusută cu ață albă și sunt probe evidente că a fost direcționată către firma lui Saadeh Hardan, câștigătoare a fost tot Dnata Catering SRL Otopeni, și întradevăr veniturile au crescut la puțin peste 7.000.000 de euro/an”, se menționează în documentul deținut de PUTEREA.

Numai că, ceea ce nu se spune de către cei din conducerea CNAB și de ministrul Sorin Grindeanu este faptul că „în urma acestei licitații, suprafața administrată de firma lui Saadeh Hardan aproape că s-a dublat, ajungând la 3.800 mp, față de 2.200 mp cât administra pe vechiul contract”.

„În urma acestei creșteri cu 90% a suprafeței comerciale, au apărut noi cafenele și restaurante cu prețuri exorbitante, fapt pentru care, în mod normal, veniturile încasate de CNAB trebuiau să fie proporționale cu creșterea numărului de metrii pătrați închiriați și să ajungă la peste 10.000.000 de euro/an, nu la doar 7.000.000 de euro/an. De aici rezultă că, în urma acestei proceduri, în fapt, s-a creat un prejudiciu anual de peste 3.000.000 de euro în caseria CNAB. De asemenea, este de menționat și faptul că acest contract are valabilitate de 10 ani, de unde rezultă un prejudiciu pentru CNAB de peste 30.000.000 de euro”, este concluzia documentului ajuns pe masa instituțiilor de forță ale statului.

În aceste condiții, se pune firesc întrebarea: Oare unde se regăsesc acești bani? De asemenea, nu trebuie omis faptul că prejudiciul CNAB mai sus menționat vizează doar spațiile comerciale cu mâncare, nu și spațiile cu regim de duty-free care au făcut obiectul altei proceduri.

Întrebări încă fără răspuns

De ce oare instituțiile statului nu sunt la fel de vigilente ca în trecut pentru a ancheta acest tun uriaș dat la vedere? Și mai rămâne un mare semn de întrebare: Sorin Grindeanu a fost dezinformat când a făcut aceste declarații cu creșterea veniturilor de la Aeroportul Otopeni sau încearcă să acopere acest tun dat de libanezul Saadeh Hardan, prietenul foarte bun al lui Victor Ponta, „fratele” lui Sorin Grindeanu?