Cum ar putea România să producă 15 tone de porumb la hectar

Publicat: 26 mai 2024, 14:30, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Cum ar putea România să producă 15 tone de porumb la hectar

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, spune că România ar putea să obțină o producție de  30 de milioane de tone de porumb pe an, ceea ce înseamnă o medie de 15 tone/ha, dacă toată suprafața va fi irigată.  Acest volum reprezintă practic cam cât se produce, acum, la toate culturile agricole de pe cele nouă milioane de hectare lucrate.

Pentru a se atinge, însă, o producție de 30 milioane de tone de porumb pe an, trebuie finalizat programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii în anul 2027, arată ministrul Barbu. Pentru comparație, în 2023, producția de porumb s-a ridicat la 8,5 milioane tone, într-un an secetos.

„Avem 162 de amenajări cuprinse în programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii, 31 le-am recepţionat pe o suprafaţă de 581.000 de hectare şi sunt funcţionale. Avem 42 de obiective care au fost începute de când am preluat mandatul la Ministerul Agriculturii şi sunt în finalizare cu încă 622.000 de hectare. De asemenea, mai avem 16 în licitaţie publică şi 49 de obiective la care este finalizată proiectarea. Cu acestea se termină cele 2,2 milioane de hectare pe care le-am prevăzut în program”, a declarat Florin Barbu.

Fondurile necesare pentru irigații sunt prevăzute în bugetul Ministerului Agriculturii, a declarat pentru Agerpres Florin Barbu. Este vorba de 100 de milioane de euro credite bugetare, precum și peste 200 de milioane de euro credite de angajament.

„De asemenea, am lansat şi suntem în depunere de proiecte pe infrastructura secundară de irigaţii, unde avem 400 de milioane de euro alocate, valoarea proiectelor fiind de 1,5 milioane de euro cu sprijin integral de la Comisia Europeană, fără cofinanţare şi inclusiv TVA-ul este eligibil, iar în componenta lor, pe lângă reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii, beneficiarii pot să-şi achiziţioneze şi echipamentele de irigat pentru suprafaţa pe care o reabilitează”, a mai precizat Barbu.

Ce suprafețe pot fi irigate 

Înainte de 1989, România dispunea de un sistem de irigații care se întindea pe aproape trei milioane de hectare. Ministrul Barbu spune că niciodată nu se iriga întreaga suprafață.

„Niciodată nu s-a irigat pe trei milioane de hectare, nici înainte de 1989, pentru că este rotaţia culturilor. Sunt culturi de toamnă, culturi de primăvară, dar pot să vă sigur că, până în 2027, sistemul pentru cele 2,2 milioane de hectare va fi reabilitat integral în România şi am putea creşte considerabil producţia agricolă. Vă dau un exemplu: dacă vom iriga cele 2,2 milioane de hectare pe care le reabilităm până în 2027 şi avem o cultură de porumb cu o medie de 15 tone/ha, am putea obţine 30 de milioane de tone de porumb numai într-un an, de pe două milioane hectare, practic cât ar produce România în momentul de faţă pe toate culturile pe care le avem pe cele 9 milioane de hectare”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Florin Barbu a mai precizat că în septembrie vor începe lucrările pe 33 de kilometri la Canalul Siret-Bărăgan, un proiect început în anul 1986 pe râul Siret, între Barajul Călimăneşti şi Lacul Dridu, care trebuia să aibă o lungime de 198 de kilometri.

Legat de lucrările din toamnă, Barbu spune că în prezent este aprobat studiul de fezabilitate cu indicatorii tehnico-economici şi lansată licitaţie pentru lucrări. Pentru realizarea acestui proiect ar fi nevoie de o investiţie de 3,5 miliarde de euro, potrivit unor estimări din 2022, iar odată cu finalizarea lucrărilor se va iriga 10% din terenul agricol al României.