Cum arată avionul de lux cu care merge Klaus Iohannis în Emiratele Arabe Unite

Publicat: 17 mart. 2023, 20:00, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum arată avionul de lux cu care merge Klaus Iohannis în Emiratele Arabe Unite
Sursă foto: Global Jet

Președintele Klaus Iohannis este așteptat în perioada 18-21 martie 2023, în Emiratele Arabe Unite. Oficialul va merge în vizită cu un avion de lux.

Aeronava cu care se va deplasa este un Gulfstream G550, de dimensiuni mici, închiriată de la compania luxemburgheză Global Jet. Aceasta are o capacitate de transport de 13 pasageri și este dotată cu bucătărie și duș.

Este prima vizită la nivel de Președinte al României în această țară în ultimii 20 de ani.

”Dezvoltarea relațiilor României cu statele regiunii Golfului reprezintă un obiectiv important al politicii externe a țării noastre, având în vedere tradiția solidă a relațiilor bilaterale, impactul evoluțiilor globale actuale asupra intereselor strategice ale ambelor părți, dar și o serie de obiective pragmatice privind dezvoltarea în comun a unor proiecte sectoriale cu state din această regiune. Prioritatea acordată de România acestor relații se înscrie, de asemenea, în noile direcţii de acţiune globală a Uniunii Europene, care prevăd dezvoltarea unui parteneriat strategic UE – zona Golfului.

Aceste direcţii de acţiune au fost amplu reflectate prin adoptarea unei Comunicări comune a UE, la 18 mai 2022, destinate acestei noi abordări strategice, document la elaborarea căruia România şi-a adus propria contribuţie activă. În acest context global, european şi regional în evoluţie, vizita oficială a Preşedintelui României în Emiratele Arabe Unite se înscrie în dinamica foarte bună a dialogului bilateral româno-emiratez la toate nivelurile, din ultima perioadă, şi reflectă soliditatea şi complexitatea relaţiei bilaterale”, a transmis Administraţia Prezidenţială cu referire la noua vizită a președintelui Iohannis.

Printre obiectivele propuse ale acestei întâlniri se numără: aprofundarea dialogului politico-diplomatic pe teme de maxim interes pentru ambele părţi; impulsionarea relaţiilor economice dintre cele două state, aflate deja pe o tendinţă ascendentă semnificativă; atragerea de investiţii în economia românească prin proiecte în domeniul infrastructurii, al energiei, combaterii schimbărilor climatice, în domeniul securităţii cibernetice şi al securităţii alimentare; diversificarea contactelor sectoriale directe, în aceste domenii prioritare şi în altele cu potenţial emergent (educaţie, cercetare şi inovare, cultură, contacte inter-umane etc.), astfel încât acestea să aprofundeze suplimentar dialogul politic şi economic.

”Întrevederile prilejuite de vizită vor fixa orientările concrete pentru intensificarea activităţii Comisiei de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite, care va fi organizată în a doua parte a anului, la Bucureşti. Acest format specific relaţiilor România – Emiratele Arabe Unite se profilează în continuare ca fiind unul dintre principalele instrumente bilaterale de stimulare a cooperării economice şi multisectoriale şi reprezintă, totodată, o platformă utilă de dialog guvernamental şi de afaceri”, se mai arată în comunicat.

Preşedintele României va avea întrevederi cu Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, Şeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, şi cu vice-preşedintele şi prim-ministrul EAU, conducătorul Emiratului Dubai, Şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

De asemenea, vor fi semnate mai multe documente bilaterale de către miniştri români de resort şi oficiali în domeniul energiei, domeniul securităţii cibernetice şi al educaţiei.

Preşedintele României va prezenta evoluţiile legate de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, de consecinţele regionale şi globale ale acestuia şi va promova acordarea unui sprijin susţinut pentru Ucraina şi Republica Moldova.