Cum au aflat unii români de cutremur înainte să se producă?

Publicat: 03 nov. 2022, 10:17, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum au aflat unii români de cutremur înainte să se producă?

Înainte de producerea cutremurului din această dimineață, mai mulți români ce dețin dispozitive android au recepționat o alertă de cutremur.

Un cutremur de 5,2 a avut loc joi dimineaţă, fiind resimţit în mai multe zone din țară, însă românii nu au primit mesaj RO-ALERT, aşa cum se aşteptau unii dintre ei.

Românii au fost anunțați cu 10 secunde înainte de cutremur

Utilizatorii telefoanelor android au primit o alertă cu aproximativ 10 secunde înainte de seism.

Raed Arafat a confirmat că există aplicații pentru unele telefoane android care pot să anunțe cutremurul cu câteva secunde înainte, însă a precizat că nu s-a emis RO-ALERT.

„Noi nu am dat mesaje RO-ALERT. Când se dau mesaje, scrie clar cine trimite şi că este RO-ALERT. Nu s-au dat mesaje, dar am înţeles că la unele telefoane cu Android există aplicaţii care pot să spună că se întâmplă ceva şi să dea un mesaj, dar noi nu am dat mesaje”, a spus Arafat, pentru Digi24.

Cel mai probabil nu s-a emis mesaj RO-ALERT și din cauză că timpul de reacție foarte scurt, iar timpul de emitere al mesajului poate dura și câteva minute, ceea ce ar fi însemnat ca mesajul să sosească după producerea cutremurului.

Sistemul RO-ALERT transmite mesaje anterioare doar în situații critice 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanșării acestora: ”Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, anunță IGSU.

Sistemul Google de anunțare a cutremurilor

 

Google anunţa în august 2020 lansarea unui sistem de avertizare în caz de cutremur pentru smartphone-urile echipate cu Android. Sitemul a fost lansat inițial în California, însă s-a extins apoi aproape în toată lumea.

Sistemul folosește informaţiile colectate de sute de seismografe de pe teritoriul statului pentru a activa trimiterea alertelor care semnalează că „o mişcare telurică a început şi un cutremur este iminent”, susțin cei de la Google.