Cum au ajuns frații Tate de la un apartament modest în Săcele la o viață de lux (reportaj BBC)

În urmă cu șase ani, Andrew și Tristan Tate nu erau nici bogați, nici celebri, nu aveau niciun fel de mașină dar erau liberi. Achiziționase fiecare cu 35.000 de euro câte un apartament, în rate, în Săcele (județul Brașov) iar la cumpărături sau distracții mergeau cu taxiul.

Povestea începutului celor doi în România a fost amplu detaliată duminică într-un reportaj BBC pe care vi-l prezentăm, integral, în continuare:

Vila de la capătul Străzii Narciselor se află la capătul unui drum periculos, înconjurată de vârfurile acoperite de brazi ale Munților Carpați.

Prima adresă românească a lui Andrew Tate este departe de stilul de viață strălucitor pe care l-a afișat în București înainte de detenție – este o clădire micuță, cu trei etaje, cu pereți galbeni, la o scurtă călătorie cu mașina de satul Săcele.

Micile apartamente ale fraților Tate

Drumul lung până acolo de la București șerpuiește kilometri după kilometri de pădure înăbușită de zăpadă, ramuri înghețate până la vârfuri, munți înclinați spre orizont – e ca și cum ai conduce printr-o felicitare de Crăciun.

În afara localității Săcele, drumul înghețat se îngustează la lățimea unei mașini în timp ce urcă spre un bloc mic.

Nu există niciun Ferrari aici. O Dacia și o Skoda stau parcate între nămeții de zăpadă din afara clădirii.

În bloc sunt mici apartamente funcționale. Aici, în apartamentele 9 și 17, frații Tate au început să-și construiască imperiul de afaceri românesc.

„Nu aveau bani, le-au luat în rate”

Vasile Mezdrea, un dezvoltator local, le-a vândut proprietățile „în 2015, sau la începutul lui 2016” pentru mai puțin de 35.000 de euro fiecare.

„Au plătit în rate pentru că nu aveau bani să cumpere apartamentele direct”, mi-a spus el. „Nu aveau mașină în acele vremuri – își duceau prietenele la cumpărături în taxiuri”.

El spune că Andrew s-a mutat aici cu o iubită britanică, Melissa, care și-a cumpărat un al treilea apartament în același bloc.

Dar, potrivit localnicilor, nu era singura femeie care locuia aici cu frații. Mai multe persoane ne-au spus că alte femei fie locuiau în apartamentele lor.

Unul dintre vecini susține că femeile goale se vedeau clar vizibile în apartamentul de la parter al familiei Tate.

„Erau aroganți, dar discreți”

În bloc, puțini își mai amintesc de frații Tate. Iar cei care o fac nu sunt dornici să vorbească în fața camerelor de înregistrare.

„Erau disprețuitori, aroganți”, susține o vecină. Dar „foarte discret – nu se auzeau muzică sau bătăi”.

Ea a spus de câinele lor, un ciobănesc german, că a fost lăsat liber să rătăcească prin clădire, la un moment dat atacând unul dintre locatari și rănindu-l.

Motivul mutării în România

Vasile Mezdrea spune că frații s-au mutat în România pentru că „sunt femei frumoase și e mai ieftin să trăiești”.

Dar spune că frații aveau ambiții dincolo de Săcele. „Întotdeauna au vrut mai mult”, mi-a spus el.

Săcele ar putea părea un loc puțin probabil pentru cei doi tineri kickboxeri britanici să înceapă, dar dezvăluie o legătură cu doi oameni care vor juca mai departe roluri cheie în viața lor.

Unul este un om de afaceri pe nume Sebastian Vieru, care i-a adus pentru prima dată pe frații Tate în România în 2014.

Originar din regiunea Brașov, Vieru i-a adus de mai multe ori pentru a participa ca antrenori și comentatori pentru spectacolele sale de luptă în cuști.

Vieru a fost cel care le-a zis fraților despre noul bloc al lui Vasile Mezdrea de lângă Sarcele, spunând că dezvoltatorul are nevoie urgent de fonduri pentru a termina clădirea și că vor primi apartamentele cu reducere.

Averea fraților Tate

El spune că Andrew și Tristan Tate au venit cu ceva bani din Marea Britanie, dar că averea lor a crescut rapid odată cu venirea în România.

Urmărirea ei – cum a fost făcută și de unde a venit – se crede că se regăsește în ancheta asupra ce implică acuzațiile de viol și trafic de persoane, desfășurată în prezent în România.

Proprietățile din Săcele par să le fi adus foarte puțin în plus. Le-au vândut câțiva ani mai târziu, când s-au mutat la București, pentru un profit de doar câteva mii de euro.

Dar au părăsit această ascunzătoare de munte cu o nouă afacere: Talisman Enterprises, firmă ce își scoate banii din portaluri web, potrivit înregistrărilor oficiale din România. Nu a mai înregistrat profit din 2017.

Sebastien Vieru spune că acționează ca executor financiar al companiei, care este înregistrată la o adresă dintr-o localitate aflată la 15 kilometri de Săcele, deținută până de curând de părinții lui Vieru.

El deține, de asemenea, o participație de 10% într-o companie imobiliară numită War Room Vegas, de asemenea înregistrată la aceeași adresă și deținută parțial de Andrew Tate.

Cealaltă este iubita lui Andrew, Georgiana Naghel, fostă angajată în afacerea de lupte în cuști a lui Vieru.

Circuitul banilor

În luna august a anului trecut, potrivit înregistrărilor de la Registrul Comerțului, atât Andrew, cât și Tristan i-au transferat toate acțiunile din Talisman Enterprises, precum și administrarea ei.

Transferul a avut loc la patru luni după ce poliţia a început să-i cerceteze.

Naghel este acum ținută în arest preventiv împreună cu frații Tate și cu o altă cetățeană română, Luana Radu. Încă nu au fost aduse acuzații împotriva niciunuia dintre ei.

În ultimele câteva săptămâni, anchetatorii au confiscat o gamă largă de bunuri aparținând celor patru suspecți, inclusiv Talisman Enterprises.

De asemenea, ei au percheziţionat o listă lungă de proprietăţi aparţinând fraţilor, inclusiv un teren în judeţul Braşov şi case din Bucureşti şi din împrejurimi.

Ancheta ar putea răspunde la întrebări despre modul în care frații s-au mutat din apartamentul lor ieftin de la munte în lumea Bugatti-urilor, trabucurile și avioanele private cu care se afișau pe conturile de socializare.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole