Cum au orchestrat ”băieții deștepți” din Energie mituirea directorului Sucursalei Electrocentrale Rovinari. Iosif Chircă trimis în judecată

Publicat: 17 apr. 2024, 16:00, de Vlad Stefan Orjan, în Justitie , ? cititori
Cum au orchestrat ”băieții deștepți” din Energie mituirea directorului Sucursalei Electrocentrale Rovinari. Iosif Chircă trimis în judecată

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dezvăluit detalii uluitoare despre un dosar de corupție ce zguduie sectorul energetic al țării. Este vorba despre un caz în care afaceriști, traficanți de influență și directori ai unor companii din energie sunt acuzați că au primit sume de bani pentru a favoriza anumite societăți comerciale.

În centrul atenției se află un caz de dare de mită în valoare de 5.000 de euro, oferit de unul dintre „băieții deștepți” unui director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, Iosif Chircă. Afaceristul Eugen Petru Ion, administrator al SC TECHNO MONTAJ SR, este cercetat pentru acest act ilicit, în care a fost implicat și tatăl său, Dumitru Ion.

Conform informațiilor obținute din dosarul aflat la instanța de judecată, Eugen Petru Ion i-a oferit personal suma de 5.000 de euro lui Iosif Chircă, directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, pentru a facilita încheierea unor contracte avantajoase între compania sa și Societatea Complexului Energetic Oltenia S.A. (CEO).

Investigațiile DNA dezvăluie că Dumitru Ion, tatăl afaceristului, a fost cel care a orchestrat această manevră de mituire, îndemnându-și fiul să ofere suma de bani lui Iosif Chircă. Într-o discuție telefonică, Dumitru Ion a insistat ca fiul său să remită suma de 5.000 de euro directorului Chircă, pentru a asigura buna desfășurare a afacerilor lor.

Datele obținute din discuțiile telefonice și din anchetă arată că suma respectivă a fost retrasă din conturile societății SC TECHNO MONTAJ SR, iar apoi a fost schimbată în euro conform instrucțiunilor lui Eugen Petru Ion. În paralel, au fost identificate și discuții telefonice în care fiul său își coordona întâlnirea cu directorul Chircă, pentru a-i înmâna suma promisă.

La finalul lunii decembrie 2023, Eugen Petru Ion și Iosif Chircă s-au întâlnit, iar afaceristul i-a înmânat suma de 5.000 de euro, conform datelor obținute din acțiunile de supraveghere. Această întâlnire a avut loc la ieșirea din orașul Rovinari, unde afaceristul i-a predat personal „pachetul” și „dosarul” menționate în discuțiile telefonice.

În urma probelelor adunate de procurori, se conturează faptele acuzației astfel:

  • O persoană fizică, care se află în arest preventiv, este acuzată de două infracțiuni de dare de mită, una de cumpărare de influență și una de deturnare a licitațiilor publice.
  • Un alt inculpat, aflat și el în arest preventiv, este acuzat de dare de mită și trafic de influență, ambele în formă continuată.
  • Un alt inculpat este acuzat de deturnare a licitațiilor publice.
  • CHIRCĂ IOSIF, fost director la Complexul Energetic Oltenia-Sucursala Electrocentrale Rovinari, este cercetat sub control judiciar pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

Probele arată că inculpații au fost implicați în diverse scheme de dare și luare de mită, trafic de influență și deturnare a licitațiilor publice în cadrul companiilor din sectorul energetic. De asemenea, unul dintre inculpați este acuzat că a fost implicat în încercarea de influențare a proceselor de licitație pentru beneficiul unor firme, în detrimentul intereselor statului.

În plus, pe parcursul anchetei, au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției cu cinci inculpați, care au primit pedepse cu închisoarea suspendate sub supraveghere și au fost obligați să presteze muncă neremunerată în folosul comunității.

Acțiunea DNA marchează un pas important în combaterea corupției din sectorul energetic, unul dintre domeniile sensibile ale economiei naționale. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, iar procesul va continua conform procedurilor legale.