Procurorii DNA trimit în judecată mai mulți inculpați într-un dosar de corupție în domeniul energiei

Publicat: 17 apr. 2024, 15:47, de Vlad Stefan Orjan, în Justitie , ? cititori
Procurorii DNA trimit în judecată mai mulți inculpați într-un dosar de corupție în domeniul energiei

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dispus trimiterea în judecată a patru persoane fizice într-un amplu dosar de corupție ce vizează sectorul energetic. Potrivit comunicatului emis, printre inculpați se numără și un director din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Această acțiune vine în urma investigațiilor desfășurate în dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 136/VIII/3 din 9 februarie 2024.

În urma probelelor adunate de procurori, se conturează faptele acuzației astfel:

  • O persoană fizică, care se află în arest preventiv, este acuzată de două infracțiuni de dare de mită, una de cumpărare de influență și una de deturnare a licitațiilor publice.
  • Un alt inculpat, aflat și el în arest preventiv, este acuzat de dare de mită și trafic de influență, ambele în formă continuată.
  • Un alt inculpat este acuzat de deturnare a licitațiilor publice.
  • CHIRCĂ IOSIF, fost director la Complexul Energetic Oltenia-Sucursala Electrocentrale Rovinari, este cercetat sub control judiciar pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

Probele arată că inculpații au fost implicați în diverse scheme de dare și luare de mită, trafic de influență și deturnare a licitațiilor publice în cadrul companiilor din sectorul energetic. De asemenea, unul dintre inculpați este acuzat că a fost implicat în încercarea de influențare a proceselor de licitație pentru beneficiul unor firme, în detrimentul intereselor statului.

În plus, pe parcursul anchetei, au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției cu cinci inculpați, care au primit pedepse cu închisoarea suspendate sub supraveghere și au fost obligați să presteze muncă neremunerată în folosul comunității.

Acțiunea DNA marchează un pas important în combaterea corupției din sectorul energetic, unul dintre domeniile sensibile ale economiei naționale. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, iar procesul va continua conform procedurilor legale.