Cum iau tinerii bromazepam, dacă se eliberează doar pe bază de rețetă specială?

Publicat: 22 aug. 2023, 13:00, de Alice Gherman, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum iau tinerii bromazepam, dacă se eliberează doar pe bază de rețetă specială?

Polițiștii au descoperit că tânărul drogat care a produs accidentul cumplit din 2 Mai avea în mașină și o folie cu patru pastile de bromazepam, plus un joint. Tot mai mulți tineri sunt depistați la volan consumând bromazepam, un medicament psihotrop, care se eliberează numai pe bază de rețetă specială.

Deși tânărul drogat de la 2 Mai, care a omorât doi tineri și a rănit alți șase, a ieșit pozitiv la cocaină, amfetamină și metamfetamină, se pare că avea în mașină și o folie cu patru pastile de bromazepam și o țigară artizanală de tip joint. Poliția a depistat, în ultimul timp, din ce în ce mai mulți tineri drogați care consumă, pe lângă drogurile total interzise, o serie de medicamente psihotrope, precum bromazepamul, care se eliberează la farmacie, dar numai pe bază de rețetă. Cum e posibil acest lucru? Farmacist Mihai Popescu ne-a oferit câteva explicații, în acest sens: ”Bromazepamul este un medicament care se dă pe rețeta verde, așa cum medicamentele din tabelul de stupefiante nu se dau decât pe rețeta galbenă și cu timbru sec. Face parte din categoria medicamentelor sedative, hipnotice și anxiolitice, pe scurt medicamente psihotrope. Bromazepamul, ca și diazepamul și altele asemenea, nu se dau decât pe rețetă obținută de la medicul specialist – neurolog, psihiatru, niciun alt medic nu are voie sa le dea. Medicul de familie le poate prescrie doar dacă are scrisoare medicală specială de la medicul specialist.”

Bromazepamul are regim special, se dă numai pe rețetă verde

Pentru bromazepam se întocmesc trei rețete, una rămâne la medicul care o eliberează, una la farmacie și una asupra pacientului, ca să justifice de ce are bromazepam la el, în cazul unui control. Nimeni nu îți va da la farmacie bromazepam fără rețetă. ”Dacă vine unul și îmi cere fără rețetă verde așa ceva, nu-i dau nici dacă-l văd că moare, pentru că nu vreau să intru la pușcărie. Nu merită riscat! Ca farmacist trebuie să justifici de ce ai dat bromazepam sau alt medicament asemănător, cât ai dat și cui ai dat”, mai spune Mihai Popescu.

Cum ajung, totuși, tinerii să ia bromazepam, diazepam, alprazolam etc.? ”În primul rând, cu ajutorul unor rețete false. E voie să se vândă heroină? Nu! Și-atunci cum fac, totuși, tinerii rost de heroină? Au propriile lor surse. E voie să se vândă arme la liber! Nu. Și totuși se vând. Așa e și cu rețetele false. De asemene, mai există varianta abuzului. Medicul psihiatru îi prescrie bromazepam sau ceva asemănător pentru afecțiunea x, dar pacientul abuzează de el și ia mai mult decât e cazul. Bromazepamul face parte din familia benzodiazepinelor și este dat pentru o anumită perioadă de timp, pentru a reduce tensiunea psihică şi stările de agitaţie. Are efect sedativ şi de favorizare a somnului, nimic rău până aici. Dar, să ne înțelegem, cei care fac apel la astfel de medicamente sigur le mai combină și cu alte substanțe. Cel mai la îndemână este alcoolul, dar dacă fac un cocktail cu substanțe etnobotanice și cu bromazepam, sau cine știe ce alte nenorociri, vă dați seama ce iese?”

Așadar, faptul că aceste medicamente se găsesc în farmacii nu e greșit, mulți pacienți chiar au nevoie de ele. Problema o reprezintă calea prin care tinerii fac rostul de rețetele speciale verzi, ca să le utilizeze în alte scopuri decât cele strict medicale.