Cum îi va convinge primarul unei comune pe vrâncenii plecați în Diaspora să se întoarcă acasă

Primarul comunei Soveja din jud. Vrancea, Ionuț Filimon, a anunțat că primăria va înființa un birou de comunicare pentru a putea ține legătura cu vrâncenii plecați în străinătate. Primarul consideră că, odată ce aceștia vor fi informați cu privire la proiectele inițiate de administrația locală, vrâncenii din Diaspora vor fi mult mai determinați să se întoarcă acasă.  

„În Vrancea, ne confruntăm cu un exod foarte mare de cetăţeni plecaţi peste hotare să-şi caute un trai mai bun. Soveja este o localitate turistică cu un potenţial foarte mare, dar, din cauza emigraţiei, la acest moment, resursa umană este foarte redusă. De mult timp am purtat discuţii cu cei care doresc să revină în localitate, dar au nevoie să ştie că pot face ceva la ei acasă. Aşa că ne-am gândit să facem acest birou, prin care să ţinem permanent legătura cu cei din comunitatea noastră, să îi ţinem la curent cu proiectele pe care le realizăm, cu fondurile europene pe care le pot accesa dacă se întorc acasă. Noi suntem permanent în contact cu ei şi încercăm să le oferim soluţii, mai ales că vorbim de o sesiune nouă de finanţări, 2021-2027, care vine şi în sprijinul celor care sunt plecaţi în afară”, a precizat primarul comunei Soveja pentru Agerpres.

Aproape 30% dintre localnicii din Diaspora sunt tineri. Printre proiectele care ar putea să-i convingă pe vrânceni să se întoarcă acasă, este și cel de dezvoltare turistică a comunei. Proiectul, desi nu a fost încă promovat, s-au depus deja peste 150 de cereri la primărie din partea celor care doresc să-și deschidă o afacere.

Administraţia locală şi-a propus să atragă cât mai mulţi investitori mari în zonă, iar printre cei interesaţi se numără şi Universitatea „Dunărea de Jos”.

„La acest moment, refacem Planul Urbanistic Zonal, deoarece am identificat trei potenţiale zone turistice pe care dorim să le dezvoltăm. Soveja este o zonă turistică şi trebuie să profităm de acest relief şi să facem turism. Aşadar, noi venim în sprijinul celor care doresc să îşi facă pensiuni, să îşi înceapă o activitate. Universitatea <<Dunărea de Jos>> doreşte să facă la Soveja trei investiţii în valoare de aproape 15 milioane de euro. Vorbim de o bază sportivă pentru Facultatea de Sport, o bază piscicolă pentru Facultatea de Piscicultură şi un laborator de cercetare pentru industria alimentară”, a mai transmis primarul Ionuț Filimon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...