Cum poate deveni un dinozaur enciclopedie

Wikipedia, celebra enciclopedie online gratuită, considerată unul dintre ultimii „dinozauri” din epoca internetului liber şi participativ, tocmai a împlinit 20 de ani de la lansare.

Poate banal pentru unii, dar în vremurile pe care le trăim aceasta reprezintă o aniversare importantă. Deoarece Wikipedia reprezintă „un mic miracol” în era triumfului repurtat de GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple şi Microsoft) şi a internetului pro-profit, după cum afirmă istoricul Remi Mathis, fostul preşedinte al asociaţiei Wikimedia France, menționat de către AFP.

Lansată pe 15 ianuarie 2001 de americanul Jimmy Wales în scopuri non-profit, Wikipedia are ambiţia de a reuni pe aceeaşi platformă online cunoştinţele acumulate la nivel planetar graţie unor milioane de contributori benevoli. Succesul ei a fost unul imediat. Prima versiune a fost un site creat în limba engleză, au urmat ediţiile Wikipedia în germană şi suedeză, apărute în martie 2001, apoi, la scurt timp după aceea, au fost lansate versiuni în alte 10 limbi – inclusiv în franceză, italiană, chineză, rusă şi catalană, conform Agerpres.

Ce rezervă viitorul

Pentru viitor, Jimmy Wales speră că Wikipedia va avea succes şi în ţările în curs de dezvoltare. „Este cu adevărat important ca următorul miliard de persoane care sosesc pe internet să îşi dorească să contribuie (la dezvoltarea platformei, n.r.)”, a declarat el. Fondatorul Wikipedia, contactat de AFP, spune că visează la „o instituţie care să dureze la fel de mult ca Universitatea Oxford”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

CIA: Zelensky a deturnat bani din finanţarea americană

Jurnalistul Seymour Hersh susţine cã oficialii ucraineni sunt „în competiție pentru a înființa companii-paravan pentru tranzacții de export cu comercianți privați de arme”. Regimul Zelensky...