Cum poți primi banii să-ți repari mașina dacă ai avut poliță Casco sau RCA la City Insurance

Publicat: 24 nov. 2021, 11:00, de Otilia Caloian, în ECONOMIE , ? cititori
Cum poți primi banii să-ți repari mașina dacă ai avut poliță Casco sau RCA la City Insurance
Sursa foto: Pixabay.com

Românii care au avut încheiate polițe de asigurare RCA sau CASCO la compania falimentară City Insurance își vor primi banii pentru reparații, cel mai probabil, începând cu 2 decembrie.

Românii păgubiți ar trebui să-și primească banii pe polițe, pentru a-și repara mașinile, începând cu data de luni, 29 noiembrie. Având în vedere că 29 noiembrie s-ar putea să fie zi nelucrătoare, oficialii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au declarat că primii bani vor începe să fie virați către păgubiți, începând cu data de 2 decembrie.

ASF: “Stați liniștiți, vom plăti mai repede decât o făcea City”

Valentin Ionescu, directorul Direcției Asigurări a ASF, afirmă că prima zi de plată va fi 2 decembrie, mai mult ca sigur, iar banii vor fi virați păgubiților în ordinea primirii dosarelor de daună. “Cererile vor fi plătite în ordinea primirii. Fondul are bani și lunar e alimentat prin contribuțiile asiguratorilor. Până la urmă putem să facem și un împrumut pe care să-l plătim tot din contribuțiile asiguraților. Fonduld e garantare este o schema foarte puternică. Oricum, cu siguranță, vom plăti banii mult mai repede decât o făcea City Insurance, care plătea foarte greu uneori”, a declarat Valentin Ionescu, la Digi 24.

Unde și cum se depun cererile pentru despăgubirile de la City Insurance

În cazul unui accident, prima dată trebuie să vă adresați Poliției pe raza căreia s-a petrecut accidentul sau să întocmiți un formular de constatare amiabilă (cu excepția cazurilor în care sunt implicate mai mult de două  vehicule și/sau sunt persoane vătămate, când vă adresați Poliției). După aceea, completați și semnați cererea-tip „Cererea de deschidere a dosarului de daună” (disponibilă pe www.fgaromania.ro) și o depuneți direct la Fondul de Garantare al Asiguraților sau o transmiteți prin poștă (scrisoare recomandată cu confirmare de primire).

După transmiterea cererii, FGA vă va contacta în vederea deschiderii dosarului de daună, comunicându-vă când și unde puteți face constatarea daunei. În același timp, aveți de completat cererea-tip „Declarația privind evenimentul” (disponibilă pe www.fgaromania.ro) pe care o veți transmite FGA. La acest moment, FGA ia toate măsurile necesare cu privire la deschiderea dosarului de daună şi va comunica în scris părţii prejudiciate documentele care trebuie depuse pentru soluţionarea pretenţiilor de despăgubire, după caz: poliţa/contractul de asigurare, documentele care atestă producerea evenimentului asigurat, emise de autorităţile publice competente (poliţie, pompieri etc.), sau alte documente  din care să reiasă cauzele şi împrejurările evenimentului (constat amiabil, declaraţii martori etc.), întinderea daunei, acte privind interesul patrimonial, documente justificative privind cuantumul despăgubirii etc”, se arată pe site-ul FGA.

Fondul de Garantare va elibera un document de introducere în reparaţie a vehiculului, în cazul în care petenţii înştiinţează despre producerea unor pagube materiale la vehiculul asigurat, în condiţiile legislației aplicabile. Eliberarea documentului de introducere în reparaţie a vehiculelor nu constituie nota tehnică finală de constatare a daunelor şi nici obligaţie de plată.

Acest document se eliberează inclusiv în cazul în care se constată daună totală şi vehiculul nu se mai repară.

City Insurance a cerut reintrarea pe piața asigurărilor

Pe 1 noiembrie, compania de asigurare – reasigurare City Insurance a cerut în instanță suspendarea deciziei ASF din 17 septembrie. Prin acest document organismul de reglementare le respingea planul de finanțare pe termen scurt și cel de redresare, le retrăgea autorizația de funcționare, constata starea de insolvență și promova cererea privind deschiderea procedurii falimentului împotriva Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. Reprezentanții ASF motivau decizia prin faptul că nu erau încălcate mai multe condiții esențiale pentru buna desfășurare a activității.

„A rezultat că Planul de finanțare pe termen scurt și Planul de redresare sunt în mod evident neadecvate și nu asigură restabilirea situației financiare a societății și, pe de o parte, solvabilitatea societății este în continuă deteriorare iar, pe de altă parte, societatea se află în incapacitate vădită de plată”, a transmis la acea dată ASF, prin intermediul unui comunicat de presă.

Reprezentanții companiei de asigurare – reasigurare au contestat decizia ASF. Magistrații Curții de Apel au decis să respingă cererea de suspendare a executării, „ca neîntemeiată”. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs, în cinci zile de la comunicare.

La momentul suspendării activității, City Insurance avea peste 20% din piaţa asigurărilor generale şi 45% din piaţa RCA

UPDATE – ERATĂ

În urma apariției acestui articol, Fondul de Garantare a Asiguraților a trimis următoarele specificații:

„Conform legii, după apariția deciziei ASF prin care se dispune retragerea autorizației de funcționare a unui asigător, în cazul de față Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance-societate în insolvență, instituția abilitată să preia cereri de deschidere dosar daună-anexa 7, cereri de plată despăgubiri-anexa 10, cereri de plată restituire primă-anexa 9 este Fondul de garantare a asiguraților(FGA), persoană juridică de drept public și nu Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF), așa cum este menționat în articolul dvs, ” Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a primit, până în prezent, peste 60.000 de cereri de la persoane care au avut încheiate polițe RCA sau CASCO la compania de asigurări City Insurance și nu au mai fost despăgubiți. Termenul limită de depunere a cererilor este vineri, 26 noiembrie.”

Conform articolului publicat de dvs, ” Termenul limită de depunere a cererilor este vineri, 26 noiembrie.”. Informația este eronată și poate aduce grave prejudicii atât FGA cât și creditorilor de asigurare ai City Insurance care, în urma citirii articolului publica de dumneavoastră ar putea renunța la a depune, potrivit legii, Cereri de plată la FGA, pentru recuperarea despăgubirilor cuvenite. Conform art.14 din Legea 213/2015 modificată prin OUG 102/2021 publicată în Monitorul Oficial al României în data de 27 septembrie 2021: Art. 14 (1) Orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului în stare de insolvenţă poate formula o cerere de plată motivată, adresată Fondului în condiţiile prevăzute la art. 121 şi alin. (4), dar nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior, sub sancţiunea decăderii din drept. Până în prezent, procedura de faliment nu a fost deschisă în instanță, prin urmare, nu curge niciun termen limită pentru depunerea cererilor de plată, la momentul actual.

O altă afirmație făcută în articolul publicat, cu referire la suma despăgubirilor, face din nou referire la ASF si plata de către această instituție a despăgubirilor cuvenite creditorilor de asigurare ai City Insurance. ” Pentru cele peste 60.000 de dosare depuse, ASF ar trebui să plătească 530 de milioane de lei, sumă imensă, având în vedere că tot bugetul Autorității de Supraveghere Financiară este de 620 milioane de lei, iar până la sfârșitul acestei săptămâni vor mai apărea și noi clienți care vor cere despăgubiri, au declarat surse pentru Digi 24″.

Reiterăm faptul că, despăgubirile, conform legii, sunt achitate de către FGA, pe măsura înregistrării cererilor de plată, analizării acestora în ordinea depunerii și avizării la plată.

Atragem atenția și asupra unui alt pasaj din articolul dvs, în care se face referire la transmiterea cererilor de deschidere a dosarelor de daună, respectiv: ” completați și semnați cererea-tip „Cererea de deschidere a dosarului de daună” (disponibilă pe www.fgaromania.ro) și o depuneți direct la Fondul de Garantare al Asiguraților sau o transmiteți prin poștă (scrisoare recomandată cu confirmare de primire) sau pe email, la office@fgaromania.ro.”. Facem precizarea că, FGA a pus la dispoziția petenților adrese dedicate de email pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună-constatari.daune@fgaromania.ro dar și pentru depunerea cererilor de plata-cerere.plata@fgaromania.ro sau reconstatări: reconstatari.daune@fgaromania.ro”

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele