Cum s-a ajuns la așa ceva: Familii din SUA pot rămâne pe drumuri

Economia SUA a înregistrat în trimestrul doi din 2020 cel mai sever declin de la Marea Recesiune, după cum a anunţat recent Departamentul american al Comerţului. Cauza o constituie intrarea în colaps a cheltuielilor gospodăriilor şi a investiţiilor companiilor, în timpul pandemiei.

Jerome Powell, preşedinte al Federal Reserve (Fed) – Banca Centrală a Statelor Unite – a atras atenția că în lipsa ajutorului fiscal, multe familii americane ar putea să-și piardă casele și în felul acesta să rămână pe drumuri. Incapacitatea de a acorda mai mult ajutor gospodăriilor ar putea duce la un val de credite ipotecare neachitate şi evacuări, potrivit MarketWatch.

Un risc semnificativ

“Deşi evoluţia economiei este peste estimări, cred că există un risc semnificativ de evoluţie negativă dacă nu se iau măsuri. Încă nu vedem aceste efecte, dar ar putea apărea într-un viitor nu prea îndepărtat”, a avertizat Powel.

Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a scăzut în ritm anual cu 31,7% în perioada aprilie-iunie 2020, cea mai semnificativă scădere de când Departamentul Comerţului a început publicarea datelor, în 1947. Scăderea PIB-ului este mai mult decât triplă faţă de precedentul declin record, de 10%, înregistrat în trimestrul doi din 1958. În primul trimestru din acest an, PIB-ul SUA a scăzut în ritm anual cu cu cinci la sută, potrivit Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...