Cum s-au schimbat relațiile dintre UE și Marea Britanie de la 1 ianuarie?

Publicat: 15 ian. 2021, 22:00, de Raluca I. Heroiu, în Internațional , ? cititori

De la 1 ianuarie au intrat în vigoare mai multe modificări în relația dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii.

Bogdan Mihăilescu, şeful Biroului economic şi comercial, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord spune că au avut loc schimbări importante în relaţiile comerciale între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.
„Odată cu 1 ianuarie s-au produs schimbări importante în relaţiile comerciale între Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Dacă până la sfârşitul anului trecut pentru a face comerţ între cele două spaţii era nevoie de două documente (o factură şi un contract de transport), începând de anul acesta au fost introduse cel puţin nouă proceduri suplimentare care vor reglementa practic schimburile comerciale. (…) Timpul petrecut pentru îndeplinirea formalităţilor vamale de către firme va depinde foarte mult de modul în care fiecare firmă va fi pregătită pentru acest lucru”, a menţionat Mihăilescu, la evenimentul online „Impactul Brexit asupra activităţii comerciale a firmelor româneşti”.

Conform acestuia, din 2021 formalităţile sunt mult mai simple.

„Pentru mărfurile standard se face importul pe baza declaraţiei în evidenţa declarantului sau proceduri simplificate şi există şi nişte facilităţi precum amânarea până la şase luni a declaraţiei suplimentare, plata amânată cu şase luni a taxelor, dacă este cazul. Mai nou, şi regimul de TVA s-a schimbat în Marea Britanie pentru import – şi aici există o facilitate de amânare a plăţii TVA cu până la trei luni. Nu există în momentul acesta cerinţe pentru declaraţia sumară. Chiar dacă la ora actuală se constată că în vamă au început să fie probleme, sunt camioane care aşteaptă – totuşi, trebuie să vă gândiţi că în momentul acesta formalităţile vamale sunt minimale”, a mai spus Bogdan Mihăilescu.

Bogdan Mihăilescu a mai spus că, de la 1 aprilie, trebuie făcută prenotificare pentru produse de origine animală, alimente cu risc ridicat, care nu sunt de origine animală, plante şi produse vegetale reglementate.

„De la 1 aprilie, formalităţile cresc în complexitate. De exemplu, pentru importul de produse animale, se fac înregistrările şi în sistemul specific din Marea Britanie, urmând ca de la 1 iulie să se treacă pe regimul complet de formalităţi vamale”, a mai spus reprezentantul Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Totodată, de la 1 iulie vor fi obligatorii declaraţiile de siguranţă şi securitate, „se va intra pe formula de declaraţie vamală completă sau utilizarea procedurilor simplificate pentru firmele autorizate să facă acest lucru, iar controlul mărfurilor veterinare, sanitare şi fitosanitare la posturile de control se va face mult mai intens”.

„Ceea ce vreau să menţionez este rolul transportatorului în acest proces care, pe măsură ce se adoptă diverse etape în procedurile vamale, creşte numărul de documente şi cerinţele pe care transportatorul trebuie să le îndeplinească pentru a efectua livrarea”, a adăugat Bogdan Mihăilescu.