Cum te înscrii în PSD și ce obligații ai ca membru de partid

Publicat: 13 nov. 2022, 08:30, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Cum te înscrii în PSD și ce obligații ai ca membru de partid

O simplă adeziune și o cotizație lunară simbolică deschid calea oricui dorește să facă parte din cea mai mare grupare politică din România – Partidul Social Democrat. Calitatea de membru nu este eternă și se poate pierde, după cum există și recompense pentru cei activi, altele decât cele oferite de potențiale funcții.

Cu aproximativ 400.000 de membri la nivel național, conform Libertatea, și o prezență constantă la vârf în majoritatea cclurilor electorale, PSD rămâne în continuare un partid atractiv. Deși simplă, adeziunea este tratată cu deosebită atenție, fiind detaliată în nu mai puțin de 16 articole din statut.

Cum se dobândește calitatea de membru

Poate deveni membru al Partidului Social Democrat, pe baza liberei adeziuni, orice cetăţean român sau UE, rezident în România, cu drept de vot ce „recunoaşte Statutul PSD şi Programul Politic al partidului, are o conduită profesională, morală şi politică corespunzătoare intereselor ţării şi ale partidului”.

Pentru a intra în rândurile grupării, trebuie să completeze şi să depună la organizația locală o adeziune care cuprinde principalele date de identitate ale persoanei și precizări exprese cu privire la apartenenţa sa politică prezentă sau anterioară.

Cererea va fi discutată și aprobată, după caz, în prima ședință a Biroului Organzației locale, ulterioară datei înregistrării acestora.

Solicitarea dobândirii calităţii de membru al PSD se poate adresa şi on-line, prin completarea Fişei de înscriere în format electronic de pe web site-ul oficial al PSD.

La schimbarea domiciliului sau a reşedinţei într-o altă localitate sau sector, după caz, membrii PSD vor informa conducerea organizaţiei locale din care fac parte, în vederea întocmirii documentelor de transfer către organizaţia locală a PSD constituită în unitatea administrativ-teritorială în care îşi au noul domiciliu, respectiv reşedinţa.

Cine nu poate fi membru al PSD:

Persoanele lipsite de drepturi electorale.

Persoanele cărora le este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti sau, prin Constituţie sau lege, le este interzisă asocierea politică.

Persoanele care au suferit condamnări pentru trădarea intereselor ţării, pentru infracţiuni săvârşite cu violenţă sau pentru alte fapte antisociale grave.

Persoanele compromise moral şi politic.

Persoanele care promovează violenţa, ideologia fascistă, anarhismul, rasismul, şovinismul, separatismul etnic sau teritorial şi orice alte idei ori acţiuni extremiste sau contrare intereselor naţionale, drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Calitatea de membru al Partidului Social Democrat se pierde prin demisie, radiere, excludere sau înscriere în alt partid.

Obligațiile membrilor PSD:

Să militeze pentru unitatea, indivizibilitatea, suveranitatea şi independenţa statului naţional român, precum şi pentru ridicarea prestigiului României în lume.

Să cunoască şi să respecte Statutul Partidului Social Democrat şi Programul Politic al partidului.

Să acţioneze pentru realizarea obiectivelor şi Programului Politic al partidului.

Să contribuie la formarea şi promovarea unui mod de lucru democratic prin acceptarea pluralismului de idei şi diversităţii opiniilor exprimate în mod liber, în cadrul organizat al partidului, prin respectarea hotărârilor majorităţii şi a celor adoptate de organele ierarhic superioare ale partidului şi să asigure aplicarea şi respectarea acestora.

Să participe cu regularitate la Adunările generale ale organizaţiei de partid şi la celelalte activităţi organizate de aceasta.

Să nu exprime în public, în numele partidului, păreri care contravin politicii şi strategiei partidului sau hotărârilor sale.

Să respecte disciplina de partid şi caracterul confidenţial al unor documente sau informaţii de partid.

Să militeze pentru păstrarea şi întărirea unităţii partidului.

Să dovedească, în întreaga lor activitate, corectitudine şi moralitate, să nu aducă daune imaginii şi prestigiului partidului.

Să acţioneze în vederea creşterii influenţei partidului în societate şi a atragerii de noi membri în rândurile acestuia.

Să informeze permanent conducerea organizaţiilor de partid din care fac parte sau conducerea centrală a partidului, după caz, cu privire la activităţile desfăşurate în cadrul Parlamentului României, Parlamentului European şi în cadrul structurilor administraţiei publice centrale sau locale.

Să îşi îndeplinească cu corectitudine atribuţiile care derivă din funcţia ocupată în structurile de conducere ale partidului, să manifeste interes faţă de cererile şi petiţiile adresate de membrii PSD şi să se preocupe de soluţionarea acestora.

Să plătească cotizaţia de membru al partidului.

În acest din urmă caz era vorba de cel putin 1 leu/ lună. Politicienii angajați achită 5 lei în vreme ce pentru cei din structurile de conducere sau Parlament se poate ajunge la 150 de lei. Conform Europa Liberă, cotizațiile din 2021 au atins o valoare de 7,8 milioane de lei (1,56 milioane de euro), în timp ce de la buget au intrat în contul partidului 90,2 milioane de lei (18 milioane de euro).