Cum votează pacienții din spitalele Covid-19: Tătaru: E un an atipic, avem alegeri total diferite

Alegerile locale de astăzi se vor desfășura într-un mod total diferit, față de anii precedenți, din cauza pandemiei de coronavirus. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat pentru Digi24.ro că pentru ziua aceasta rămân principalele precauții: portul măștii, distanțarea, dezinfectarea la intrarea în secție, distanțarea la ieșirea din secțiile de vot etc.

„Nu e un an obișnuit. O spuneam încă din martie. Nu am avut sărbători pascale la fel, 1 mai, Rusalii, examen de evaluare sau de bacalaureat la fel, an școlar la fel, concedii la fel, deși unii au încercat să-l facă la fel ca în anii trecuți.

Avem o lună septembrie total diferită de ceilalți ani, un început de an școlar total diferit, și niște alegeri total diferite, după cum a fost și o campanie electorală diferită. Rămân principalele precauții: portul măștii, distanțarea, dezinfectarea la intrarea în secție, distanțarea la ieșirea din secțiile de vot, traseul cât mai scurt către cabina de vot și către urnele unde se depun buletinele de vot. La fel, existența unor persoane care prezintă simptome respiratorii sau febră, traseul cel mai scurt către o urnă sau o cabină de vot care din acel moment vor deveni dedicate pentru cei cu simptomatologie respiratorie sau febră, prioritizarea acestor pacienți, precum și prioritizarea alegătorilor peste vârsta de 65 de ani”, a declarat Tătaru.

Întrebat despre achiziția Ministerului Sănătății de dezinfectanți și măști referitoare la ziua alegerilor, Nelu Tătaru a spus că produsele sanitare au ajuns la prefecturi și vor ajunge și în secțiile de votare.

„Ieri( vineri, n.r.) s-a semnat contractul și pentru mănuși. La primele 2 licitații nu venise niciun ofertant, ieri a venit și azi (sâmbătă n.r.) livrăm și mănușile în toate secțiile.

Conform oficialului, persoana care intră în cabina de vot trebuie să se dezinfecteze pe mâini ca să poată folosi ștampila, același lucru fiind valabil și la ieșirea din secție.

Cum vor vota pacienții din spitalele COVID

Întrebat cum vor vota pacienții din spitalele COVID, ministrul Sănătății a precizat că aceștia vor beneficia de urna mobilă, care va merge întâi la solicitanții de la domiciliu, cu patologii non-COVID.

„Vor ajunge apoi la carantinați, în timpul 2 la izolați, cu măști, mănuși, iar la spitalele COVID vor merge către secțiile cu pacienți COVID, primind de la unitățile sanitare echipament de protecție în funcție de specificul secției”, a mai spus Tătaru.

Buletinele de vot ale pacienților Covid-19 vor fi puse în saci speciali pentru protecție, care vor fi introduși în alți saci. Vor fi numărate separat seara de persoane care vor purta mănuși, mască.

Cât despre celelalte buletine de vot, Nelu Tătaru spune că rămâne valabilă măsura portului măștii și a mănușilor, însă în partea acestor buletine sunt doar persoane dedicate care vor merge, nu toți cei din secție vor număra acele buletine.

Întrebat dacă îi e teamă că oamenii nu vor respecta regulile, Tătaru a spus că se așteaptă să rămânem în același registru de platou, fiindcă în a doua jumătate a lunii octombrie să mergem pe pată descendentă și să ne facem vaccinările pentru sezonul rece.

„E un an atipic, tindem spre o viață cvasinormală în acest an. Suntem într-o pandemie care se preconizează a se întinde pe un an și jumătate, doi. Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus, să trăim cu anumite precauții, anumite reguli și să ne menținem un status cât de cât sănătos”, a încheiat ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...