Cum vrea Kovesi să scape de dosarul de la Secția Specială

Dosarul pe numele șefei Parchetului European a fost deschis în decembrie 2018 de procuroarea Adina Florea de la Secția Specială. Aceasta este în prezent intrată la pensie. După desființarea Secției Speciale, cauza a fost preluată de Parchetul General.

susține că are trei hotărâri ale Instanței Supreme prin care procurorii sunt obligați să finalizeze dosarul, fie îl clasează, fie o trimit în judecată, însă Parchetul General ignoră hotărârile.

Șefa Parchetului European susținea într-un interviu din octombrie 2022 că Parchetul General nu închide dosarul din dorința, probabil, „ de a intimida alți magistrați din sistem”.

„Există trei hotărâri ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în care se explică faptul că fie că tot ceea ce s-a făcut este nelegal şi trebuie închis, fie s-a stabilit un termen de finalizare a dosarului. În continuare, procurorii care au acest dosar ignoră nişte hotărâri definitive. Dosarul nu este închis (…) Este foarte ciudat. Este foarte greu să îmi explic. Îmi este greu să explic atitudinea procurorilor ierarhic superiori (…) O să continui să aplic demersurile procedurale. Sunt trei hotărâri ale ICCJ care sunt ignorate (…) Din martie 2019, nu s-a întâmplat nimic în dosar. În afară de plângeri şi demersuri instituţionale, pe care eu le-am făcut prin avocat, nu s-a întâmplat nimic (…). Este ţinut acolo, probabil în dorinţa de a intimida pe alţi magistraţi din sistem, de a-l arăta. Uitaţi ce vi se poate întâmpla (…) Cred că este doar o încercare de a ţine presiunea pe procuror, de a arăta că, atunci când îţi faci treaba, este cineva care îţi va crea probleme”, a declarat aceasta pentru G4Media, potrivit Agerpres.

Procuroarea Adina Florea a pus-o sub acuzare pe Laura Codruța Kovesi în decembri 2018 pentru abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă, într-un dosar care are legătură cu aducerea în țara a fostului director al FNI Nicolae Popa.

Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiță. Acesta susținea că, în anul 2011, Kovesi i-ar fi cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în țară, cu un avion privat, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internațional de arestare.

Potrivit actului de acuzare, în anul 2011, pe vremea când era procuror general, Codruța Kovesi ar fi pretins și primit suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiță în urma extrădării fostului director al FNI Nicolae Popa. Acesta a fugit din România pentru a scăpa de o condamnare de 15 ani de închisoare primită în dosarul prăbușirii FNI. Mai exact, banii primiți de la Sebastian Ghiță ar fi fost folosiți pentru plata cheltuielilor de transport cu avionul trimis în Indonezia, Nicolae Popa fiind adus în țară de polițiști și un ofițer SRI, conform sursei citate.

Adina Florea o mai acuză pe Kovesi de mărturie mincinoasă după ce ar fi declarat, în aprilie 2017, când a fost audiată la Parchetul General, că nu s-a întâlnit niciodată într-un cadru privat cu Sebastian Ghiță, în ciuda faptului că în presă au apărut imagini cu cei doi la o cramă deținută de omul de afaceri.

În luna martie 2019, Florea a plasat-o pe Kovesi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu interdicția de a părăsi România. Aceasta a contestat control judiciar în instanță, iar în aprilie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a revocat măsura dispusă de Adina Florea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Ședință guvern Ciucă

Planul de austeritate s-a amânat! Guvernul nu votează Ordonanța, ci va...

Răsturnare de situație la mult anunțatul plan de reducere a cheltuielilor statului. S-a amânat! În schimb, guvernul va avea luni, 24 aprilie, runde de...

Cardul de energie – Ce se va întâmpla cu beneficiarii care...

Autoritățile iau în calcul să schimbe unele reguli care vizează beneficiarii cardului de energie, care își schimbă domiciliul, potrivit unui proiect de act normativ. Proiectul...