Curtea Constituțională a Bulgariei: Termenul „sex” trebuie interpretat doar în sens biologic

Termenul „sex” din Constituție trebuie înțeles doar în sensul său biologic, conform mult așteptatei decizii a Curții Constituționale Bulgare, chemată să rezolve problema conceptului de „sex” și „gen”, transmite Euroactiv.

De asemenea, Curtea Constituțională a Bulgariei a precizat că statutul legal al persoanelor transgen poate fi reglementat prin schimbări ale legislației, dar că instituțiile bulgare nu pot fi obligate să accepte o determinare proprie a sexului de către cetățeni care să fie diferită decât cea biologică.

Curtea Supremă bulgară a cerut Curții Constituționale să interpreteze termenii de „sex” și „gen” în luna martie a acestui an, după ce curțile inferioare au dat hotărâri diferite în această privință.

„Constituția nu creează un gen care este independent de sexul biologic”, au subliniat judecătorii constituționali bulgari.

În Bulgaria, dezbaterea cuvintelor „sex” și „gen” s-a inflamat în urmă cu trei ani, după ce partidul GERB al fostului premier Boiko Borisov a refuzat să prezinte parlamentului bulgar pentru ratificare Convenția de la Istanbul.

Pe lângă prevederile privitoare la protejarea victimelor domestice, mai ales a femeilor, Convenția de la Istanbul mai cuprinde și conceptul de ”gen”, ca o manifestare socială a sexului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...