Dacă porc nu este, măcar cozonac, usturoi și varză murată să fie pe masa de sărbători

Publicat: 19 oct. 2023, 06:30, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Dacă porc nu este, măcar cozonac, usturoi și varză murată să fie pe masa de sărbători

Autoritățile vor să-i ajute pe români să aibă sărbători îmbelșugate, în acest an, și masa plină cu de toate. Pe lângă cele 14 produse de bază care vor avea, în continuare, prețul plafonat, pe listă se vor mai afla alte câteva alimente esențiale pentru prepararea bunătăților de Crăciun: drojdie, cozonac, varză murată și usturoi. Măcar cozonac să fie din belșug, dacă nu sunt bani de porc.

Ministerul Agriculturii a anunțat prelungirea cu trei luni a Plafonării adaosului comercial la alimentele de bază, urmând ca lista de produse pentru care va fi practicat un adaos comercial limitat pe lanțul de procesare-distribuție-comercializare să fie extinsă.

”Ne dorim, în continuare, prelungirea acestei măsuri care a avut efectele așteptate, anume de stopare a creșterii prețurilor alimentelor. Am convenit cu procesatorii și comercianții prelungirea măsurii pentru o perioadă de trei luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, ținând cont și de faptul că vin sărbatorile de iarnă. În aceeași măsură, de comun acord cu procesatorii și comercianții, vom extinde şi lista de produse care vor beneficia de adaos comercial limitat. Este vorba despre alimente care sunt folosite de români în prepararea produselor pentru masa de sărbători și nu numai, precum: orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul”, a precizat ministrul agriculturii.

Lista inițială

Plafonarea inițială, intrată în vigoare la 1 august, includea 14 categorii de produse alimentare.

Astfel, pe listă se află pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu „000” 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);  carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.

Mai trebuie precizat că produsul la care prețurile se vor reduce cel mai puțin este carnea de porc, pentru că oricum adaosul este mic în general. Așa că românii își vor permite mai degrabă un cozonac, decât o pulpă de porc.  

Procesatorii, mulțumiți că nu crește TVA

După ce în piață au apărut informații cu privire la o majorare a prețurilor la pâine cu 20%, reprezentanții patronatului din industria de morărit și panificație Rompan au dezmințit aceste zvonuri.

“Nu sunt motive să se scumpească pâinea. Noi suntem mulțumiți că nu crește TVA”, a declarat pentru Ziarul Puterea, Aurel Popescu, președintele Rompan.

TVA la alimente se menține la 9%, în timp ce la produsele tradiționale va crește de la 5 la 9%, după cum au anunțat autoritățile.

Prețul de achiziție a scăzut aproape la jumătate la grâu, în acest an, față de anul anterior, în contextul în care volume enorme de marfă ucraineană au intrat în România. Nici măcar majorările de prețuri la energie și gaze nu par să justifice, deocamdată, cel puțin, o eventuală scumpire la pâine.