Dan Barna: „Dacă ne uităm la structura guvernelor din țările democratice, opțiunea din zona miltară este destul de rară”

Dan Barna, vicepreședintele USR, a explicat la Europa FM de ce un guvern minoritar USR ar fi fost o soluție, în timp ce un guvern minoritar PNL nu ar fi fost.

„Comunicările din zona PNL erau în această logică, cum că vor merge în Parlament cu un guvern minoritar susținut de PSD. Practic, domnul Cîțu a confirmat că s-a înțeles cu domnul Ciolacu și continuă. Avem un USL 2.0 care va guverna România în perioada următoare. Dacă va veni o solicitare, o invitație la dialog din partea premierului desmenat, domnul Ciucă, și Dacian Cioloș și noi vom participa și o vom onora cum este și firesc pentru că eu cred că foarte mult că este nevoie de un guvern funcțional cu susținere parlamentară. Este nevoie ca această coaliție, singura pe care o văd funcțională, să funcționeze. Faptul că cei de la PNL și domnul Cîțu consideră că pot supraviețui cu un guvern minoritar, care să stea la cheremul capriciilor parlamentului, este o decizie foarte proastă pentru stabilitatea României”, a explicat Dan Barna la Europa FM.

Vicepreședintele USR a fost întrebat dacă nu își reproșează că a mers cu un guvern minoritar până la votul parlamentului și a cerut votul parlamentului pentru Guvernul Cioloș, validând ideea că acesta ar putea fi o soluție, în timp ce acum afirmă că guvernul minoritar PNL nu ar putea fi o soluție.

„România joacă, de o perioadă, la categoria impusă”

„Nici pe departe pentru că contextul era diferit. noi am mers cu un guvern minoritar pentru că nu era posibilă constituirea unei majorități. Deci a fost o ultimă soluție disponibilă. În cazul de față este posibilă constituirea unei astfel de majorități. Deci este posibilă constituirea unei majorități PNL-USR-UDMR, suntem dispuși să purtăm un dialog pentru această majoritate. Faptul că deși având opțiune de majoritate, se preferă un guvern minoritar, face să fie diferite cele două scenarii foarte mult. Noi am mers cu un guvern minoritar pentru că nu a fost posibilă constituirea unei majorități, partidele majoritare spunând că nu doresc să participe”, a explicat Dan Barna.

Dan Barna a mai declarat la Europa FM, că Nicolae Ciucă „este o propunere de lucru, propunerea pe care o avem acum la dispoziție”. Vicepreședintele USR a mai spus că „România joacă, de o perioadă, la categoria impusă, nu la categoria opțională, iar la categoria impusă este domnul Ciucă”.

„Este propunerea pe care președintele a anunțat-o și și-a asumat-o. Ne-a comunicat că dinspre PNL, în unanimitate, a venit această propunere. Este propunerea de lucru, pe care o avem la dispoziție. România joacă, de o perioadă, la categoria impusă, nu la categoria opțională, iar la categoria impusă este domnul Ciucă. Dacă ne uităm la structura guvernelor din țările democratice, opțiunea din zona miltară este destul de rară, dar nu pot nu recunoaște că România se află într-o situație excepțională. Este o propunere de premier, o șansă de a avea un guvern stabil. PSD-ul continuă susținerea pentru PNL și pentru Cîțu, în calitate de președinte PNL. Domnul Cîțu a anunțat azi că are o majoritate, înțeleg că cu cei de la PSD. Vom fi probabil în opoziție în perioada următoare”, a spus Dan Barna la Europa FM.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole