Dan Barna vrea să elimine și pensiile speciale ale primarilor în următoarele luni

Copreşedintele USR PLUS, vicepremierul Dan Barna, a declarat miercuri, 17 februarie, că pensiile speciale sunt, practic, indemnizații în plată, nefiind pe criteriul contributivităţii, şi că următoarea categorie pentru care se va adopta un act normativ similar este cea a primarilor.

„Astăzi, Parlamentul României şi-a mai recuperat un pic din cinstea obrazului, eliminând pensiile speciale ale parlamentarilor. Este un proces pe care USR l-a început de patru ani deja, cu iniţiativa din 2017, care a fost sabotată, blocată, încetinită.

Iată că astăzi, în coaliţie, USR PLUS împreună cu PNL – şi am văzut toată majoritatea parlamentară, aproape unanimitate, cu excepţia colegilor de la UDMR – au votat în sfârşit pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Şi, dincolo de ponderea în buget, pentru că am văzut că s-a invocat acest argument, al acestor indemnizaţii ale parlamentarilor, valoarea de simbol e una foarte importantă.

Ce legitimitate avem noi, politicienii şi parlamentarii, să le cerem celorlalte categorii de profesionişti din societate, care beneficiază de pensii speciale, să înţeleagă că trebuie să modificăm acest sistem, dacă noi nu ni le-am fi tăiat pe ale noastre?”, a argumentat copreşedintele USR PLUS.

El a precizat că vor fi elaborate iniţiative legislative pentru eliminarea sau plafonarea şi a altor pensii speciale, proxima categorie vizată fiind cea a primarilor.

„Vom veni cu iniţiative legislative în Parlament în perioada următoare – nu peste doi ani, nu peste cinci, ci în săptămânile şi lunile următoare – pentru fiecare categorie în parte, tocmai pentru a face paşii fireşti pentru corectarea acestei anomalii de moralitate pe care o trăieşte România.

Proximă este categoria primarilor, pentru că acele pensii nu au intrat încă în plată şi atunci este firesc ca în perioada următoare să nu ajungem în situaţia de a intra în plată.

Vor fi prorogate până la începutul anului viitor, deci cu siguranţă vom soluţiona şi această categorie, după care fiecare categorie încercăm să o tratăm prin legi individuale, tocmai pentru a păstra principiile de echitate despre care vorbeam.

Asta am stabilit în şedinţa coaliţiei: în următoarele două luni vom face un calendar pentru fiecare categorie şi cea a pensiilor primarilor e proximă, prin faptul că era deja un proiect de lege. Aici nu sunt dificultăţi”, a explicat Dan Barna.

A fost votată eliminarea legiilor speciale ale parlamentarilor

Plenul Parlamentului a adoptat, miercuri, abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. S-au înregistrat 357 de voturi „pentru”, iar 30 de parlamentari ai UDMR nu au votat.

1 COMENTARIU

  1. pai simplu ar fi să calculați altfel pensiile speciale in prima faza.ca acum parca sunt 80 la sută din venitul brut.ceea ce este aberant.puteti umbla la modalitatea de calcul.plus că trebuie urgent modificată legea ccr.sa nu mai poate sa se judece singuri.si să fie judecători de ICCJ nu slugi ale infractorilor.cica exista și varianta că dorneanu și gașca sa fie arestată.stiu ei de ce.dorneanu este judecător?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...