Daniel Defoe a scris o carte cu un titlu extrem de lung; poate cel mai lung din istoria literaturii

Publicat: 22 aug. 2022, 06:00, de Nina Marcu, în Cultură , ? cititori
Daniel Defoe a scris o carte cu un titlu extrem de lung; poate cel mai lung din istoria literaturii

Sunt sigură că, dacă nu toată lumea, măcar destulă a citit romanul Robinson Crusoe al lui Daniel Defoe. Unora le-a plăcut, altora așa și așa… Sau, cine știe, în funcție de gust, nu.

Despre scriitorul în cauză se știu destule lucruri. Că s-a născut în 1659 și că a murit în l731. Că este cel care deschide seria marilor romancieri ai secolului al XVIII-lea. Că, înainte de Robinson Crusoe a scris pamflete și scrieri politice prin care a satirizat biserica anglicană, puritatea națiunii engleze, politicienii vremii.

Că romanul Robinson Crusoe, publicat în 1719 a fost inspirat dintr-o relatare citită în urmă cu câțiva ani într-o revistă despre un marinar răzvrătit, Alexander Selkirk, abandonat de echipajul său pe o insulă pustie, unde a trăit singur peste patru ani.

Că romanul nu a fost publicat cu numele autorului. Se mai știe și că, datorită succesului imediat al romanului, Defoe a scris două continuări ale romanului: Celelalte aventuri ale lui Robinson Crusoe, în 1719, și Cugetări serioase din timpul vieții și a uimitoarelor aventuri ale lui Robinson Crusoe, în 1720, amândouă lipsite, însă, de forța primului roman.

Mai știm că Defoe a mai scris Căpitanul Singleton, 1720, Moll Flanders, 1722, Colonelul Jack, 1722, Jurnal din anul ciumei, 1722, și Memoriile unui cavaler, 1724.

Moll Flanders

Ei, și ajungem la ceva ce, cu siguranță, se știe mult, mult prea puțin. Titlul complet al cărții Moll Flanders este, de fapt, mult mai lung. Poate cel mai lung din istoria literaturii.

Și el este: „Norocul și ghinioanele vestitei Moll Flanders, născută la închisoarea din Newgate, care de-a lungul unei vieți într-o neîncetată schimbare, de ani de trei ori douăzeci fără a pune la socoteală copilăria, a fost 12 ani prostituată, de 5 ori măritată (din care o dată cu fratele ei), 12 ani hoață, 8 deportată în Virginia și care, în fine, ajuns-a bogată, trăit-a cinstit și murit-a pocăită: scrisă după ale sale memorii”.

Ei, ce ziceți? Știați asta?

Moll Flanders este cartea care îndeamnă cititorul să se întrebe dacă a face ceva imoral din nevoie este cu adevărat imoral. Dar cititorul nu ar trebui să subestimeze că faptele ei rele sunt povestite într-un mod distorsionat care stârnește compasiune chiar și atunci când dăunează intenționat celor mai buni oameni pentru a profita de ele.

Cartea a fost numită roman picaresc și moralist. Nu intru în detalii. E bine să citiți cartea.