Dark Net – fața întunecată și periculoasă a internetului

Însăşi denumirea de Dark Net sau Dark Web te trimite cu gândul la un peisaj obscur, presărat cu secrete, indivizi anonimizaţi şi activităţi îndoielnice din punctul de vedere al legalităţii.

Pe Dark Net se desfășoară tranzacții ilegale cu informații și bunuri personale, precum date de autentificare sau carduri. Un raport al unei firme de Securitate informatică dezvăluie o parte mai puțin cunoscută a internetului.

Dark Net este o parte a internetului care poate fi accesată doar prin intermediul unor adrese web speciale și care nu este indexată de către motoarele de căutare. Acest lucru face mai dificil accesul pentru utilizatorii obișnuiți, care nu dispun de abilități tehnice avansate, spun specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender. 

Dark Net versus Deep Net

Dark Net nu trebuie confundat cu Deep Web, care reprezintă cea mai mare parte a internetului. Majoritatea conținutului de pe Deep Web nu este indexat de motoarele de căutare, acesta fiind accesibil pe baza unor date de autentificare sau în urma efectuării unei plăți. Un exemplu îl constituie jurnalele știintifice care solicită astfel de credențiale pentru afișarea conținutului. Pe de altă parte, Dark Net este locul în care se desfășoară numeroase servicii ilegale, de la vânzarea de conturi de online, la arme, droguri și multe altele. 

Poți observa în interior, de la rețete de a crea otrăvuri care nu sunt depistate, cum să-ți ucizi partenerul, până la a crea explozibil în casă sau droguri. De asemenea, în interiorul internetului negru găsești foarte multe lucruri îngrozitoare: de la tipuri de răpiri de copii, până la decapitări”, a atras atenția psihologul Radu Leca într-o emisiune.

Iată câteva produse la vânzare pe piața neagră virtuală

Carduri de credit – clonate, furate sau falsificate, cardurile de credit se vând la un preț mult sub valoarea reală pe care infractorii o „garantează”, de regulă între 7 și 14%. De exemplu, un card care are în cont 1.000-2.000 de dolari poate fi achiziționat pentru 140 de dolari, iar un card Visa Gold cu număr CVV, care are un sold de 25.000 de dolari, se vinde cu 175 de dolari. 

Servicii bancare – cele precum PayPal sau Western Union sunt o țintă preferată pentru tranzacțiile ilegale. Nu există nicio garanție că un astfel de cont va fi accesibil și după achiziție.

Criptomonede – monedele crypto au devenit din ce în ce mai căutate și nu reprezintă nicio surpriză faptul că anumite conturi compromise, oferite de servicii precum crypto.com, sunt disponibile pentru vânzare pe piața neagră digitală. 

Servicii de telefonie mobilă – carduri SIM cu numere anonime pot fi cumpărate de pe piețele negre online în cantități variate. De exemplu, costul pentru patru numere prepaid din Elveția este în jur de 300 de euro.

Conturi de social media – conturile compromise de pe rețelele sociale stârnesc un mare interes pe piața neagră virtuală și reprezintă o afacere profitabilă. De cele mai multe ori, prețurile pentru datele de acces obținute din aceste breșe de date sunt foarte scăzute. O altă opțiune disponibilă este cumpărarea de urmăritori online. De exemplu, 50.000 de urmăritori pe Instagram costă aproximativ 250 de dolari. 

Alte afaceri pe Dark Net

Documente de identitate – actele de identitate reale sau falsurile foarte bine realizate se numără printre produsele cele mai scumpe. De exemplu, prețul pentru un permis de conducere din Germania cu chip NFC este de 2.500 de euro. Un pașaport înregistrat în Malta ajunge până la 3.500 de euro, un pașaport din Marea Britanie costă 2.500 de euro, iar un pașaport din Statele Unite ale Americii valorează 1.680 de dolari. În schimb, un pașaport biometric din Uniunea Europeană poate costa chiar și 4.500 de euro.

Servicii populare de filme online – fie că sunt furate datele de autentificare sau create cu carduri de credit compromise, conturile platformelor de streaming se vând la o fracțiune din costul unui abonament real și reprezintă una din categoriile care permite plata în criptomonede. De exemplu, un abonament pentru trei ani la Netflix se vinde cu 0,001 BTC (aproximativ 30 de dolari raportat la prețul de azi).

Recomandări pentru utilizatori

Navigarea pe Dark Web nu este ilegală sau greşită, dar implicarea în orice fel de activităţi sau acţiuni ilicite este ilegală. Acest domeniu, care permite interconectarea oamenilor cu aceleaşi preocupări, nu trebuie folosit în scopuri ilegale. Însă anonimitatea, transformată într-o sabie cu două tăişuri, ridică un set nou de provocări pentru întreaga societate. Pe măsură ce riscurile şi ameninţările sunt din ce în ce mai diversificate, devine mai necesară ca oricând monitorizarea domeniului Dark Web și a provocărilor pe care evoluţia tehnologică le-a adus la suprafaţă, ne atrage atenția SRI.

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender recomandă utilizatorilor să fie la curent cu cele mai noi atacuri și companiile vizate, ce fel de informații au fost compromise și câți oameni au fost afectați, respectiv durata breșei de securitate. Cunoscând aceste informații, utilizatorii pot evalua în ce măsură datelor lor sunt expuse și ar putea fi compromise.

O altă măsură de protecție este de a monitoriza îndeaproape cardurile personale de credit, respectiv debit. În cazul în care datele de card au fost furate, urmărirea tranzacțiilor pentru identificarea activităților neautorizate constituie o soluție rapidă de blocare și recuperare a banilor. 

Citește și: Amenzi de până la 200.000 de lei pentru vânzarea lucrărilor de licență sau doctorat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole