Date și fapte din viața Reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii

Principalele date din viața celui mai longeviv monarh al Marea Britanii sunt prezentate de Reuters.

-Elisabeta a II-a s-a născut la Londra, la data de  21 aprilie 1926. Ea a fost botezată în același an, în ziua de 29 mai, în capela privată de la Palatul Buckingham.

– Ea a devenit moștenitoare când unchiul ei, Edward al VIII-lea, a abdicat l data de 11 decembrie 1936, iar tatăl ei a devenit regele George al VI-lea. Elisabeta avea 10 ani.

– S-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinț grec, la Westminster Abbey din Londra, la data de 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prințul Charles (născut în 1948), Prințesa Anne (1950), Prințul Andrew (1960) și Prințul Edward. (1964). Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani. Monarhul are opt nepoți și 12 strănepoți:

Elisabeta a urcat pe tron ​​la moartea tatălui ei pe 6 februarie 1952, când se afla în Kenya într-un turneu regal. Ea a fost încoronată pe 2 iunie 1953 la Westminster Abbey, prima încoronare televizată vreodată.

– Când a urcat pe tron, Stalin, Mao Zedong și Harry Truman conduceau Uniunea Sovietică, China și Statele Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministru britanic.

– Elisbeta a II-a a numit 15 prim-miniștri. În timpul domniei sale, au fost 14 președinți americani, pe care i-a cunoscut.

– La 9 septembrie 2015, Elisabeta a II-a a depășit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore și 23 de minute pe care stră-stră-străbunica ei, Regina Victoria, i-a petrecut pe tron ​​pentru a deveni cel mai longeviv monarh al țării într-o linie de descendență până la regele normand William Cuceritorul, în 1066.

– Elisabeta a II-a rămâne regină pentru Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Antigua și Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, St Kitts și Nevis, St Lucia, St Vincent și Grenadinele și Tuvalu.

Ea și-a sărbătorit Jubileul de platină – cea de-a 70-a aniversare pe tronul Marii Britanii – la data de 6 februarie 2022.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole