Dați o fugă și luați-le! Licitație cu ultima fotografie a lui Avram Iancu și alte comori culturale

Publicat: 26 mart. 2024, 13:51, de Radu Caranfil, în ACTUALITATE , ? cititori
Dați o fugă și luați-le! Licitație cu ultima fotografie a lui Avram Iancu și alte comori culturale

O nouă oportunitate de a intra în contact direct cu istoria s-a ivit marți, la o licitație organizată de Artmark, unde poveștile fascinante ale trecutului se întrepătrund cu colecțiile impresionante de artă și obiecte istorice.

Printre piesele remarcabile se numără ultima fotografie cunoscută a lui Avram Iancu, liderul Revoluției române din 1848 – 1849. Imaginea, prinsă într-o ramă din lemn neo-românească, prezintă o rară sugestivitate, surprinzându-l pe eroul transilvănean într-un moment de solemnitate și demnitate. Alături de aceasta, două poze cu celebrul sculptor Constantin Brâncuși, realizate în atelierul său din Paris, aduc și ele o notă de prestigiu licitației.

Evenimentul nu se oprește aici, ci aduce în atenție și alte comori culturale, de la monede și decorații la obiecte de muzeu cu o valoare istorică deosebită. O monedă de aur cu valoarea nominală de 100 de lei, bătută în 1940 pentru a marca zece ani de domnie ai Regelui Carol al II-lea, precum și monede antice și medievale, completează diversitatea și bogăția ofertei.

Spectrul licitației este extins și către „Militaria”, cu arme și accesorii care poartă amprenta unor perioade istorice distincte, de la o spadă de ceremonie din perioada domniei Regelui Carol I, decorată cu stema Regatului României, până la un stilet Hitlerjugend din Germania Nazistă și săbii Katana, printre care un exemplar rar datând din epoca Edo.

În plus, licitația aduce în prim-plan și o selecție prețioasă de decorații regale și cărți vechi, rare, care atestă bogăția și diversitatea patrimoniului cultural al României.

Printre cele 245 de loturi din licitație se distinge și o tabacheră ce a aparținut Regelui Ferdinand, alături de gravuri și portrete care aduc un plus de valoare și autenticitate evenimentului.

Astfel, licitația de artă istorică de la Artmark nu doar pune în lumina publicului o serie de obiecte de colecție deosebit de valoroase, ci reprezintă și o oportunitate unică de a explora și a aprecia patrimoniul cultural și istoric al României și al lumii într-un mod captivant și educativ.

Licitația este programată azi, marți, la ora 19.00 și se va desfășura la Palatul Cesianu-Racoviță.