De-ale Puterii: Câți „soldați” care „dorm în post” sunt necesari pentru lupta antidrog în România?

Publicat: 15 oct. 2023, 17:00, de Radu Caranfil, în SOCIAL , ? cititori
De-ale Puterii: Câți „soldați” care „dorm în post” sunt necesari pentru lupta antidrog în România?

Fluxul de știri interne ne oferă, iată, un nou motiv de reflecție. Întrunit la o lună de la declanșarea isteriei naționale cu privire la situația consumului de droguri în România, CSAT decide constituirea unui grup de lucru interinstituțional care va elabora un plan comun de acțiune privind prevenirea și combaterea riscurilor generate de consumul și traficul de droguri. Ne place cum sună, mai ales interinstituțional.

Dacă, însă, trecem această formulare prin filtrul analizei semantice, analizei de sens și de logică, nu ne mai place așa mult.  Din comunicarea Administrației Prezidențiale reiese că, deocamdată, CSAT consideră că trebuie să prevenim și să combatem RISCURILE consumului și traficului de droguri.

            Nu CONSUMUL.

            Nu TRAFICUL.

            Riscurile.

            Pentru trafic, pentru consum, reiese că nu suntem încă pregătiți să luăm taurul de coarne. E de înțeles prudența formulării, câtă vreme amploarea fenomenului – relevată de eforturile jurnalistice generate de cazul 2 Mai – dovedește că instituțiile noastre de pază (mai ales în partea de sus a ștatelor de plată) sunt adânc implicate în derularea traficului și, cazuistic, în consum.

Hai să mai facem o… interinstituțională, să nu se simtă singură ANI!

Bine. Lăsăm deoparte constatarea amară că, deși se desfășoară zglobiu și nestânjenit de zeci de ani buni, traficul și consumul de droguri ajung abia acum la statutul de probleme de siguranță națională.

Dar nu putem închide nici măcar o jumătate de ochi la faptul că undeva, în trecutul nu foarte îndepărtat, a fost înființată în cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Agenția Națională Antidrog, un organism cât se poate de oficial și de concret, care dispune de tot ce e necesar pentru a se ocupa de problemă. Are chiar și o strategie națională! Are structuri teritoriale, derulează campanii de informare, de promovare, de prevenire. Nu știm cât de eficiente sunt aceste acțiuni, evaluarea unei asemena activități se face pe segmente temporale ample. (Dacă e să judecăm în funcție de scandaluri și de știri, nu e mare brânză. Dar, e clar, știrile sunt făcute de oameni răi, cu gândul numai la bonusul de breaking news…)

Cert este că ANA gestionează secretariatul Consiliului Consultativ, un alt organism care există deja (ca prevedere legală stipulată în Strategia Națională Antidrog, emisă de Guvern și aprobată prin hotărâre judecătorească) și care se ocupă sau ar trebui s-o facă, ce să vezi, cu lupta antidrog din România.

Dar și aici, dacă citim atent, se poate observa că scopul Consiliului Consultativ este acela de a asigura un sistem performant de comunicare între entităţile responsabile, precum şi coordonarea şi monitorizarea unitară de către ANA a activităţilor cuprinse în Planurile de acţiune ale Strategiei Naţionale Antidrog. (extras din raportul primei reuniuni a Consiliului Consultativ – martie 2017)

În timp ce guvernanții fac planuri, traficanții și consumatorii își văd de treabă

Deci, măcar pentru buna comunicare între entitățile responsabile de trântă cu drogurile există o coordonare! Și ceva ne spune că membrii acestui Consiliu Consultativ nu activează voluntar. Sunt, adică, plătiți din bănuțul public ca să lupte acolo, neabătut.

Deducem de aici că sistemul performant de comunicare nu s-a edificat încă sau nu performează încă. De la distinșii membri ai Consiliului Consultativ al Agenției Naționale Antidrog, până la oamenii legii care reglează fin accesul drogurilor în țară și protejează abil rețelele de distribuție, comunicarea e deficitară…

Nu-i nimic, și-o fi zis CSAT, îi lăsăm să bage mare cu campaniile lor, dar, ca să fim siguri că dăm cu drogurile de pământ, o dată pentru totdeauna, mai facem un comitet. Interinstituțional. Care întâi de toate va elabora un plan. În vreo 2-3 ani planul va fi gata. Îl vom dezbate interinstituțional. Vor mai trece încă 2-3 ani până vom avea un plan bătut în cuie. Și când e gata planul, ne punem cu toată forța pe prevenire și combatere a RISCURILOR…

…Că de TRAFIC și CONSUM se vor ocupa tot cei care s-au ocupat și până acum. Oamenii legii, cei care ne apără, neobosit.

Fără maliție, înființarea noului Comitet e, în sine, o faptă bună. Cu tot ridicolul în care se scaldă nașterea acestei comiții, să sperăm că va funcționa onest.