De ce a demisionat șeful Frontex

Directorul executiv al Frontex, francezul Fabrice Leggeri, a demisionat pe fondul unei anchete a OLAF.

Leggeri a declarat că demisionează deoarece mandatul său a fost modificat. Un purtător de cuvânt al CE a negat că mandatul Frontex a fost schimbat, relatează Euronews.

„Frontex are o sarcină extrem de importantă, de a ajuta statele membre să protejeze frontiera externă comună a UE și să susțină, în același timp, drepturile fundamentale”, a declarat Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri interne.

Demisia sa survine după o anchetă declanșată de OLAF (Oficiul de luptă antifraudă al Uniunii Europene) cu privire la modul său de conducere.

Agenția a fost criticată în ultimii doi ani

Leggeri a fost numit la conducerea Frontex în 2015, când blocul comunitar se confrunta cu un aflux de migranți. Agenția a fost criticată în ultimii doi ani din cauza presupuselor respingeri ale migranților care au ajuns pe teritoriul UE, fie pe uscat, fie pe mare.

O anchetă relizată de mai multe publicații europene, printre care Le Monde, Der Spiegel și SRF, arată că Frontex a înregistrat cel puțin 22 de respingeri ilegale de migranți petrecute în apele teritoriale ale Greciei, între martie 2020 și septembrie 2021. Peste 950 de migranți ar fi fost respinși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...