De ce este Sfântul Andrei ocrotitorul României

Pe 30 noiembrie este o zi extrem de importantă pentru români: ziua Sfântului Andrei, considerat Ocrotitorul României. De asemenea, Sfântul Apostol Andrei este numit „Cel întâi chemat”, adică primul ucenic al lui Ioan Botezătorul, care i-ar fi recomandat să îl urmeze pe Iisus Hristos.

De ce este considerat Ocrotitorul României

După Învierea lui Isus și Pogorârea Duhului Sfânt, toți apostolii au mai rămas câțiva ani la Ierusalim, începând formarea Bisericii. Apostolii s-au întâlnit, au tras la sorți pentru a vedea unde va fi trimis fiecare să propăvăduiască Cuvântul Domnului.

Se spune că Sfântului Andrei i-a revenit Scytia, adică Dobrogea de astăzi. Mai întâi, Sfântul Apostol Andrei a mers cu fratele său, Sfântul Apostol Petru, prin Asia Mică, apoi a trecut în peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de astăzi, ajungând în Scytia, unde a stat mai multă vreme. El și-a continuat apoi misiunea de propovăduire a evangheliei, ajungând până în sudul Rusiei de astăzi.

Peștera Sfântului Andrei din Constanța

Se crede că Sfântul Andrei a locuit, cât timp a fost pe teritoriul românesc, într-o peșteră aflată la patru kilometri sud-est de localitatea Ion Corvin, județul Constanța. Aici se află o biserică, în care într-o nișă, este un pat scobit initial în piatră despre care tradiția spune că pe el se odihnea apostolul Andrei.

În anul 1944, această Peșteră a fost transformată într-o biserică, însă la scurt timp după aceasta, trupele rusești invadatoare au distrus-o. De abia în 1990, biserica a fost refăcuta și redată cultului.

Pentru că Sfântul Andrei a locuit acolo, peștera îi poartă numele și este vizitată și astăzi. În această peşteră, pentru prima oară în zona Dobrogei de astăzi, s-a săvârşit frângerea pâinii, forma primară a Sfintei Liturghii.

De asemenea, Sfântul Andrei nu este cunoscut a fi doar Ocrotitorul României, ci și al Spaniei, al Siciliei, Al Greciei și al Rusiei. El este patronul orașelor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge, Patras etc.

Importanța pe care o are Sfântul Apostol Andrei în România este aceea că el a fost cel care a propovăduit Evanghelia pe aceste meleaguri.

Iar mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera Sfântului Andrei, Paraiașul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea Apostolului pe aceste meleaguri.

Pelerinajul de Sfântul Andrei nu va avea loc în 2020

Sărbătoarea Sfântului Andrei este una dintre cele două mari praznice din timpul Postului Crăciunului, iar cu această ocazie, credincioșii care țin post, au dezlegare la pește și vin.

De menționat faptul că ziua de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, este motiv de sărbătoare pentru sute de mii de români care poartă numele de Andrei, Andreea și alte derivate.

De asemenea, în fiecare an, la Peștera Sf Andrei din județul Constanța, mii de credincioși mergeau în pelerinaj. Anul acesta, din cauza pandemiei, pelerinajul a fost interzis, iar acest lucru a dus la izbucnirea unui scandal de proporții.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a cerut în instanță ridicarea restricțiilor pentru a se putea organiza pelerinajul, dar judecătorii de la Tribunalul Constanța au respins acțiunea și au decis că pelerinajul de Sfântul Andrei nu va avea loc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.