De ce mor 2,7 milioane de oameni, anual, în Europa

Publicat: 12 iun. 2024, 23:16, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
De ce mor 2,7 milioane de oameni, anual, în Europa
raport OMS tutun alcool decese Europa

2,7 milioane de decese înregistrate, anual, în Europa sunt provocate de  tutun, alcool, alimente ultraprocesate și combustibilii fosili, avertizează Organizația Mondială a Sănătății într-un recent raport.

Sunt ”patru industrii care ucid cel puțin 7.000 de oameni în fiecare zi în regiunea nostră (n.r. Regiunea Europeană OMS), declară, într-un comunicat, Hans Kluge, director OMS.

Potrivit unui  raport al  OMS, anual, în Europa 1,5 milioane de decese sunt provocate de fumat, 426.857 – de alcool, 117.290 – de diete cu alimente procesate și 252.187 de diete cu conținut ridicat de sare.
Și aceste cifre îngrijorătoare nu includ decesele cauzate de obezitate, hipertensiune, diabet, nivelul ridicat de cholesterol, toate fiind direct legate de alimentația dezechilibrată. Conform OMS, aproximativ 60% dintre adulți și o treime dintre copii din Europa sunt supraponderali sau obezi.

”Oamenii trebuie să aibă prioritate înaintea profitului”

OMS acuză cele patru industrii că obstrucționează politicile publice care le-ar putea afecta profiturile, subliniind că tacticile din industrie includ strategii de marketing direcționate, dezinformare, promovări pe rețelele sociale și „distrugerea științei”, cum ar fi finanțarea cercetărilor care promovează obiectivele lor. „Aceste tactici amenință câștigurile în domeniul sănătății publice încă din secolul trecut și împiedică țările să-și atingă obiectivele de sănătate”, a mai transmis OMS

De asemenea, OMS mai acuză lobby-ul din industrie de faptul că a împiedicat eforturile de a aborda bolile netransmisibile, cum ar fi afecțiunile cardiovasculare, cancerul și diabetul.

În raportul OMS intitulat ”Determinanții comerciali ai bolilor netransmisibile în Regiunea Europeană a OMS”, cere ”o reglementare strictă pentru a reduce puterea industriei” și promovarea sănătății publice. În acealași document, OMS  recomandă statelor să introducă reglementări mai stricte privind comercializarea produselor considerate periculoase pentru sănătate, practicile monopoliste și lobby-ul.

În acest sens, Hans Kluge subliniază că ”întotdeauna, oamenii trebuie să aibă prioritate înaintea profitului ”.