De ce multe cancere apar în urma unei inflamații cronice

Publicat: 30 aug. 2024, 14:12, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
De ce multe cancere apar în urma unei inflamații cronice
inflamații cronice cancere limfocite

Aproximativ 30% dintre cancere apar în urma unei inflamații cronice. Este cazul unor cancere colorectale, de intestin subțire, ficat și chiar de pancreas.

De reținut că inflamația este reacția sistemului imunitar la un atac extern sau intern asupra organismului. Atunci când această reacție persistă, în cele din urmă poate deteriora celulele din jur și, astfel, să declanșeze cancerul.

Acest mecanism este cunoscut, dar până acum cercetătorii nu au identificat celulele imunitare implicate și nici dacă este una sau sunt mai multe celule implicate.

Cercetătorii de la Centrul de Cercetare a Canceruluiu din Lyon (Inserm/CNRS/Universitatea Claude-Bernard Lyon 1/Centre Leon Berard) s-au concentrat asupra limfocitelor TH17, celule imunitare despre care se știe că sunt implicate în bolile inflamatorii cronice ale intestinului, ca boala Crohn, transmite ”Destination Sante”.

Cercetătorii au făcut studii pe șoareci asupra celulelor TH17 din intestine. Ei au procedat la ”secvențierea ARN-ului cu o singură celulă, o tehnică recentă, care face posibilă studierea programului genetic al fiecărei celule, în mod individual.

”În acest studiu, arătăm, pentru prima dată, că există opt subtipuri de limfocite TH17 cu roluri distincte. Unul dintre aceste subtipuri are rol tumorigen, adică atunci când anumite frâne de activare sunt ridicate, va contribui la dezvoltarea cancerelor. La contactul cu celulele TH17, celulele intestinului, care erau sănătoase până acum, vor deveni canceroase”, explică  Julien Marie, director de cercetare la Inserm, citat într-un comunicat al institutului.

Întrebarea

Și atunci se pune întrebarea: imunoterapia, care a revoluționat tratamentul, cancerelor constând în stimularea celulelor imunitare să lupte contra tumorilor, ar putea să implice chiar celulele TH17 în apariția cancerelor?

Acest studiu îi interesează  pe clinicieni în legătură cu folosirea o perioadă mai îndelungată a imunoterapiilor în cazul pacienților afectați de cancere, un tratament care vizează stimularea limfocitelor, subliniază Julien Marie.

Studiul, publicat în revista Nature Immunology în luna iulie, a mai arătat că acest subgroup de celule tumorigene este prezent într-un număr mare la persoanele cu risc crescut de cancer.

Această informație ar putea deschide calea pentru diagnosticarea în faze incipiente a cancerului și o mai bună acțiune de prevenire în cazul persoanelor cu risc mărit.

De asemenea, acest studiu a mai descoperit o proteină capabilă să inhibe formarea limfocitelor TH17 tumorigene. Și această descoperire pune bazele dezvoltării de noi terapii preventive contra formării subtipului TH17.  Mai trebuie menționat că, deși sunt multe tipuri de cancer legate de inflamația cronică locală, totuși prezentul studiu se referă doar la cancerul intestinal.