De ce vine președinta Ungariei în România

Publicat: 07 sept. 2022, 07:00, de Eliza Popa, în News , ? cititori
De ce vine președinta Ungariei în România

Președintele Klaus Iohannis o primește miercuri, la Palatul Cotroceni, pe omoloaga sa ungară, Katalin Novak, context în care „va evidenția deschiderea părții române pentru consolidarea dialogului și cooperării bilaterale cu Ungaria”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Katalin Novak efectuează o vizită oficială în România la invitația lui Klaus Iohannis, vizită care, potrivit Administrației Prezidențiale, „va oferi prilejul unei discuții aprofundate privind modalitățile de diversificare și aprofundare ale dialogului bilateral, în continuarea întrevederii din 10 iunie 2022 a celor doi înalți oficiali, în marja Summitului Formatului B9 de la București”.

Totodată, vizita are loc în care contextul în care în 2022 se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Declarației de Parteneriat Strategic între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI (Budapesta, 29 noiembrie 2002).
Despre subiectul discuțiilor

Cei doi șefi de stat vor aborda și situația actuală din plan regional, european și global, ca urmare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, urmând a fi analizate implicațiile pe diverse planuri: securitar, umanitar, economic, al crizei alimentare și altele. Nu în ultimul rând, vor fi abordate consecințele în plan regional, în raport cu state partenere precum Republica Moldova”, a mai precizat Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis și Katalin Novak vor discuta și despre extinderea Uniunii Europene, și despre măsurile coordonate la nivelul Uniunii pentru a răspunde actualei crize din domeniul energiei.