De la Churchill la Liz Truss, regina Elizabeth II a cunoscut 15 premieri

Liz Truss este al 15-lea prim-ministru pe care Regina Elizabeth II îl numește în cei 70 de ani de regalitate. În seria de 15 premieri, Winston Churchill a fost primul, nominalizat în anul 1952.

Liz Truss a fost primită la castelul Balmoral de regina Elizabeth II pentru oficializarea funcției de premier. În acest an, este pentru prima dată când regina numește premierul la Balmoral, în Scoția, unde-și petrece vacanța, și nu la palatul Buckingham, la Londra.

Margaret Thatcher, o sursă de inspirație

Liz Truss este a treia femeie care ocupă această înaltă funcție, după Margaret Thatcher, care a condus țara cu mână de fier între 1979 și 1990, și Theresa May, prim- ministru între 2016 și 2019, care l-a precedat pe Boris Johnson la 10 Downing Street.

De altfel, Lis Truss, fosta șefă a diplomației Regatului Britanic, spunea că Margaret Thatcher i-a fost o sursă de inspirație.

Nu este sigur dacă regina și noul premier au evocat videoclipul în care Liz Truss cerea abolirea monarhiei. Dar trebuie precizat că acest discurs era pronunțat în 1994 și că Liz Truss era atunci doar o studentă la Oxford, menționează BFMTV.

Neutralitate

Orice ar crede despre noul premier și despre politica ei, regina nu va spune nimănui nimic. Este într-adevăr un model de neutralitate, ceea ce prințului Charles, viitorul rege al Angliei, îi este uneori mai greu să respecte.

Ca șef al statului, regina trebuie să rămână strict neutră în materie de politică, subliniază site-ul oficial al regalității.

Prin convenție, regina nu votează și nu se prezintă la alegeri, dar Majestata Sa are roluri ceremoniale și formale importante în relația cu guvernul Regatului Unit.

A numi premierul este una din prerogativele suveranei britanice, notează BBC.

Churchill este singurul premier pe care regina l-a cunoscut înainte de a fi suverană. El a jucat rolul de mentor pentru regina Elizabeth.

”Churchill a devenit cel mai apropiat consilier al reginei în primii ani de regalitate”, a declarat un reprezentant al National Trust cu ocazia unei expoziții de fotografii la începutul anului 2022, la Chartwell. ”Această relație a a avut o mare importanță pentru ea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...