De la pedeapsă cu executare la prescrierea faptelor: dosarul controversat al unui judecător sucevean

Publicat: 21 feb. 2024, 17:17, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
De la pedeapsă cu executare la  prescrierea faptelor: dosarul controversat al unui judecător sucevean
De la pedeapsa cu executare la prescrierea faptelor: dosarul controversat al unui judecător sucevean

Un judecător din Suceava care a avut probleme cu legea este pe cale să scape de pedeapsa pe care a primit-o. Dacă inițial, Bogdan Bărbuță, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, acum acesta este pe cale să scape basma curată și asta pentru că, există șansa ca faptele să se prescrie.

Potrivit unor informații pe surse, la data de 22 februarie faptele pentru care Bărbuță a fost trimis în judecată de structura centrală a DNA se vor prescrie. Dosarul este în apel la Înalta Curte de Casație și Justiție și este rămas în pronunțare din luna ianuarie.

Mai exact, pe 29 ianuarie, verdictul urma să fie dat. Însă, acesta a fost amânat pentru data de 19 februarie. Cu toate acestea, judecătorii Instanței Supreme nu au dat nici acum un verdict și au amânat din nou pronunțarea, pentru 19 martie. Dacă termenul de prescripție, stabilit pentru 22 februarie, se îndeplinește, el va fi eliberat de pedeapsa dictată inițial. Conform deciziei de la Curtea de Apel Cluj, judecătorul Bărbuță mai trebuie să plătească și 30.000 de lei cheltuieli de judecată.

Un procuror și un fost primar, vizați de același dosar

Vizat de același dosar este și procurorul Dumitru Dîmbu, fostul primar din Rădăuți Aurel Olărean dar și omul de afaceri Constantin Babiuc. La rândul lor, aceștia au fost achitați pentru toate capetele de acuzare.

Aceeași soluție de achitare au primit: judecătoarea Daniela Mariana Prandea, avocata Isabela Zorica Vega, fostul șef al Punctului Poliției de Frontieră Siret Mihai Prelipcean, dar și un fost primar din Marginea, Ioan Onufrei. Pentru o femeie care ar fi dat mită judecătorului condamnat, Maria Cociorvan, a încetat procesul ca urmare a decesului. Alte trei persoane, Victoria Țîcșă, Alina Ancuța Solovăstru și Silvia Panțîru, au fost achitate, arată Monitorul de Suceava.

Dosarul a fost deschis în urmă cu 10 ani și a fost instrumentat de structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție, iar în iunie 2014, când au avut loc perchezițiile, a fost perceput ca o adevărată lovitură.

Ce acuzații i se aduc judecătorului Bărbuță Bogdan?

„În perioada 2013-2014, inculpatul Bărbuță Bogdan Ilarion Costică a primit de la inculpata Solovăstru Ancuța Alina bunuri alimentare, băuturi alcoolice și promisiunea sumei de 1.000 euro, în schimbul intervenției pe care inculpatul Bărbuță Bogdan Ilarion Costică a asumat-o că o va exercita pe lângă un judecător din cadrul Judecătoriei Rădăuți, pentru soluționarea favorabilă a unui anumit dosar în care persoana cumpărătoare de influență avea interes.

În aceeași perioadă, inculpatul Bărbuță Bogdan Ilarion Costică a primit de la inculpata Țîcșă Victoria suma de 500 euro și mai multe produse alimentare (ouă, carne de porc, găini), folos ilicit în urma căruia inculpatul a pronunțat o hotărâre favorabilă persoanei care a dat mita, și, totodată, a promis că va interveni  în recursul declarat de către intimați în același dosar, prin influențarea unui număr de trei judecători din cadrul Tribunalului Suceava, învestiți cu soluționarea acestuia.

În perioada martie-aprilie 2014, inculpatul Bărbuță Bogdan Ilarion Costică a primit inițial produse alimentare, iar ulterior suma de 1.000 euro de la inculpata Cociorvan Maria, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă un judecător de la Judecătoria Rădăuți, pentru ca acesta să pronunțe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care fiul cumpărătoarei de influență avea calitatea de reclamant. În demersurile sale, inculpata Cociorvan Maria a fost sprijinită de inculpata Panțîru Silvia”, se arăta în comunicatul DNA din 2014.