De la „Take, Ianke și Cadâr” la „Familia Addams”. Regal de comedie la Galați, la a 33-a ediție a Festivalului Național de Comedie

Publicat: 28 sept. 2022, 09:31, de Sorin Costea, în Cultură , ? cititori
De la „Take, Ianke și Cadâr” la „Familia Addams”. Regal de comedie la Galați, la a 33-a ediție a Festivalului Național de Comedie
Festival de comedie

Pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi, va debuta pe 8 octombrie cea de a 33-a ediţie Festivalului Naţional de Comedie, în cadrul căreia sunt programate spectacolele a nouă trupe de teatru, dar şi conferinţe, workshopuri, ateliere de teatru şi lansări de carte susţinute de personalităţi ale teatrului românesc.

Festivalul va fi deschis, pe 8 octombrie, de teatrul din Galați cu spectacolul „O repetiție moldovenească”, de Costache Caragiali, pus în scenă de regizorul Cristian Ban.

Pe 9 octombrie va urca pe scena festivalului trupa Teatrului „Andrei Muraşanu” din Sfântu Gheorghe, care va prezenta spectacolul „Doi morți vii”, de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija.

Luni, 10 octombrie, iubitorii de teatru vor putea viziona spectacolul „Vițelul de aur”, după Ilf şi Petrov, pus în scenă de Radu Iacoban la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila.

Pe 11 octombrie va veni rândul Companiei „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Târgu Mureş să urce pe scena Festivalului cu spectacolul „Take, Ianke și Cadâr”, de Victor Ion Popa, în regia lui Nicu Mihoc.

Pe 12 octombrie, Teatrul de Stat Constanţa va prezenta comedia „Goi pușcă”, de Simon Beaufoy, după filmul „Full Monty”, în regia Vlad Cristache.

Pe 13 octombrie, trupa Teatrului Municipal „Matei Vişniec” din Suceava va prezenta spectacolul „Pisici 2”, de Bobi Dumitraş şi Bobo Burlăcianu,în regia lui  Bobo Burlăcianu, o continuare a spectacolului „Pisici”, care a încântat publicul festivalului de la Galaţi la ediția din 2019.

Pe 14 octombrie, Teatrul Bulandra din Bucureşti va prezenta spectacolul „Cină cu prieteni”, de Donald Margulies, în regia lui Cristi Juncu.

Pe 15 octombrie, Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti va prezenta spectacolul „O noapte furtunoasă”, de Ion Luca Caragiale, în regia Sânzianei Stoican.

Ediția din acest an a Festivalului Naţional de Comedie se va încheia pe 16 octombrie, seara de gală fiind rezervată Teatrului Excelsior din Bucureşti, care va prezenta în afara concursului musicalul „Familia Addams”, libretul fiind semnat de Marshall Brickman şi Rick Elice, iar muzica de Andrew Lippa, regia, coregrafia şi costumele fiind realizate de Răzvan Mazilu.

Comedia ne-a ajutat să trecem prin comunism, revoluţie, democraţie originală, pandemie…

Selecţionerul celei de-a 33-a ediţii a Festivalului Naţional de Comedie de la Galaţi este Maria Zărnescu, critic de teatru și conferenţiar universitar la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I L Caragiale” din Bucureşti, laureată a Premiului UNITER pentru critică teatrală pentru activitatea din anul 2015.

„Veche de când lumea, comedia are darul vieţii. Simţul umorului ne-a ajutat să trecem prin comunism, revoluţie, democraţie originală, pandemie… Hazul de necaz, specific naţiei, s-a dovedit formă de supravieţuire şi putere de-a o lua mereu de la capăt. Cu bucurie şi speranţă reluăm anul acesta Festivalul Naţional de Comedie, ajuns la o ediţie rotundă: 33. Revenim în sala Teatrului Dramatic <<Fani Tardini>> cu spectacolele unei selecţii dedicate publicului. Deloc de mirare, dramaturgia românească e la loc de cinste, confirmând virtuţile râsului neaoş, mereu actual. Iar teatrele din ţară ni se vor alătura la această sărbătoare a unui Festival viu şi plin de viaţă”, a declarat Maria Zărnescu.

Juriul festivalului, format din Mihai Brezeanu, Tania Popa şi Radu Nica, va acorda premii pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, cea mai bună scenografie, pentru cei mai buni actori și actrițe în roluri principale și în roluri secundare. Va fi decernat și un Premiu al Publicului.