De la vânzător de pește, la politician: Povestea viitorului premier al Japoniei

Yoshihide Suga (71 de ani) a fost desemnat luni de Partidul Liberal Democrat din Japonia, cu o majoritate covârșitoare, pentru funcția de premier.

El îi succede lui Shinzo Abe, care s-a aflat în fruntea guvernului timp de 8 ani și care și-a anunțat recent demisia, invocând motive de sănătate. Suga urmează să primească confirmarea prin vot din partea Parlamentului, care se va reuni miercuri în acest scop. Mandatul său ar urma să se încheie în toamna anului viitor.

Yoshihide Suga a fost un consilier apropiat al fostului premier, iar prin desemnarea sa partidul de guvernământ optează pentru continuitate, potrivit rfi.fr. Noul premier are la dispoziție doar un an pentru a-și implementa politicile. Potrivit analiștilor, nu  este exclus ca între timp să se organizeze alegeri anticipate, așa cum dorește opoziția și cum doresc chiar anumiți reprezentanți ai propriului său partid.

Personalitate atipică, origini modeste

Considerat o personalitate atipică, Suga este fiul unui agricultor și al unei învățătoare. Pe site-ul său oficial, el își evidențiază originile modeste, amintind că și-a finanțat studiile ca muncitor într-o fabrică de carton și ca vânzător într-o piață de pește.

Vine din nordul țării, mai exact din provincia Tohoku, cunoscută ca o regiune mai săracă, unde viața este dură. ”Imaginea sa este cea a unui om ancorat în realitate, ceea ce îl face agreabil pentru acea parte a populației încă atașată de tradițiile japoneze, de ”vechea Japonie”, care dispare, mai ales la nivelul orașelor”, spune  Valérie Niquet de la Fundația pentru cercetări strategice din Franța.

A fost unul dintre politicienii care au contribuit în mare măsură la revenirea la putere a lui Shinzo Abe în 2012, ceea ce l-a determinat pe acesta să-l recompenseze cu postul de purtător de cuvânt și secretar general al guvernului. Este considerat un tactician abil, care a reușit să țină sub control imensa birocrație a administrației japoneze. Revista Time apreciază că noul premier a avut un rol foarte important în supraviețuirea Acordului Trans-Pacific, referitor la integrarea economică a țărilor din Asia-Pacific și America după ce Donald Trump a decis să scoată SUA din acest Acord, în 2017.

1 COMENTARIU

  1. Politicianul Yoshihide Suga se îneacă la locul de munca de la blocare și până la lansarea lui . Shinzo Abe este omul și a fost omul care a meritat toată atenția . Dar ce va urma când Covid 19 iți dirijează tehnologia și economia ? Shinzo Abe sa retras inteligent in plina glorie, istoria îl va felicita cu un loc de cinste im viitoarele manuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole